Magazin

Pet profesionalnih savjeta legendarnog kuhara Jacquesa Pépina

Jacques Pépin je postavio pozornicu za ono što danas poznajemo kao savremeno kulinarstvo.

FOTO: PBS.ORG
FOTO: PBS.ORG

Nakon što je bio lični kuhar francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea, 1959. godine se preselio u SAD i, nakon što je radio u vrhunskim francuskim restoranima u New Yorku, odbio je raditi isti posao za predsjednika Johna F. Kennedyja i umjesto toga se posvetio vlastitom kulinarskom usavršavanju.

Pisao je za New York Times, Food & Wine i druge prestižne publikacije, a napisao je više od 30 kuharica, od kojih su mnoge postale bestseleri. Pépin je bio dugogodišnji prijatelj američke kuharice Julije Child, a njihova kulinarska serija Julia i Jacques kuhaju kod kuće osvojila je 1999. godine nagradu Emmy.

Uvijek je voljan podijeliti svoju stručnost, a njegove knjige i tekstovi djeluju kao vodič za podizanje samopouzdanja u kuhinji. U nastavku smo pripremili Pépinove savjete za kuhanje poput profesionalaca iz udobnosti vlastite kuhinje, piše Index.hr.

Slijedite recept

Želite isprobati zahtjevan recept? Pépin smatra kako biste prilikom prvog pokušaja trebali pripremiti jelo tačno onako kako piše u receptu. Ne unosite izmjene dok ne osjetite da ste dobro upoznati s metodom, a s vremenom će recept postati vaš.

Savladajte osnove

Poznavanje osnovnih stvari, kao što je rezanje pileta ili poširanje jaja, dat će vam vještine i samopouzdanje potrebno za savladavanje težih recepata. Dok se prehrambeni trendovi mijenjaju, osnovne tehnike ostaju iste.

Uskoro će vam kuhanje kompliciranih jela postati rutina i moći ćete svakodnevne sastojke pretvoriti u elegantna jela koja ćete htjeti kuhati iznova i iznova. “Ponovite, ponovite, ponovite!” preporučuje Pépin.

Kuhajte ono što vam se sviđa

Nakon što usavršite neki recept, odvojite malo vremena da iskoristite svoju intuiciju i poigrate se s jelom na svoj način. Slijedite instinkte i pecite svoja jaja, odrezak ili piletinu malo duže (ili kraće!) ako je to ono što se vama sviđa.

“Neki ljudi nikada neće poželjeti omlet na način na koji ja to radim”, kaže Pépin u svojoj knjizi Essential Pépin, čiji je francuski omlet s maslacem i začinskim biljem poznat širom svijeta. “Radim to ovako jer mi se tako sviđa.”

Budite otvorenog uma

Čak i nakon 70 godina profesionalnog kuhanja Pépin još uvijek nalazi inspiraciju i uvid u promatranju drugih kako kuhaju. Ne bojte se postavljati pitanja, budite otvoreni za promjene i izađite iz svoje zone komfora u kuhinji. Najgore što vam se može dogoditi je da naučite i okusite nešto novo.

Kupite izvrstan kuharski nož

Sve je moguće ako imate dobar nož. Vaš nož bi uvijek trebao biti dovoljno oštar da glatko prerežete meku, zrelu rajčicu. Možda je primamljivo kupiti otmjeni set noževa s nekoliko oštrica, ali najvažnije je kupiti izvrstan kuharski nož koji vam je udoban za korištenje.

Kako bi vaši noževi bili u vrhunskom stanju, Pépin predlaže korištenje drvene daske za rezanje koja ne otupljuje oštricu noža. Dobra daska za rezanje, jedan dobar nož, dobar rez i to je sve što vam treba.

Prihvati notifikacije