BiH

Penzioneri gube strpljenje: Pripremaju se na bunt protiv Vlade FBiH

Penzioneri u Federaciji BiH organizovat će masovne mirne proteste ispred zgrade federalne Vlade ako do 1. decembra ne bude održan sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

To je ujedno zaključeno nakon sjednice Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH budući da su se, kako navode, iz Vlade FBiH oglušili na poziv za razgovor i ispunjavanje njihovih zahtjeva. A oni su ostali isti i odnose se na hitno povećanje iznosa najniže penzije u FBiH shodno članu 81. Zakona o PIO, koja iznosi 424,43 KM, ispravljanje nepravde učinjene pri donošenju Odluke o vanrednom usklađivanju, konkretno povećanje procenta usklađivanja svih penzija, te sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije.

– Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje na osnovu zaduženja Vlade FBiH predložio je da se povećaju sve penzije za 4,35 posto, jer postoje zakonski i finansijski uslovi. Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donosi odluku o povećanju samo najnižih penzija u iznosu od pet posto, iako joj je članom 81. stav 3. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućen veći procenat povećanja – naglašavaju iz Saveza.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera, kaže da je zahtjev za održavanje sastanka vjerovatno upućen resornom ministru Vesku Drljači.

– On bi nas o tome trebao obavijestiti, ali lično nisam vidio taj zahtjev penzionera – rekao je za Oslobođenje.

Ministar Drljača, međutim, nije odgovarao na naše pozive i poruke. Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike, kaže za Oslobođenje da razumije i smatra opravdanim zahtjeve Saveza udruženja penzionera FBiH.

– Inflacija je pojela sve što im se dalo u ovoj godini. Isto tako, u Savezu znaju da kod mene kao resornog pomoćnika mogu doći i mi smo u svakodnevnom kontaktu. Međutim, njih zanima kontakt s resornim ministrom, odnosno premijerom i za to pitanje je prvenstveno pozvan da odgovori Drljača. Ja u njegovo ime niti mogu niti imam ovlaštenje da govorim. Situacija jeste teška. Inflacija je ogromna i uzimajući u obzir sveukupnu situaciju, opet su razumni zahtjevi penzionera. Kakve su finansijske mogućnosti da se njihovi zahtjevi realizuju, najpozvanije je da kaže federalno Ministarstvo finansija. Nažalost, nalazimo se u nezgodnom političkom trenutku. Ovo je odlazeća Vlada, a nova se još nije konstituisala i ne mogu dati odgovor ni za taj finansijski dio – rekao je Spahić.

Napominje da je u ponedjeljak razgovarao sa predstavnicima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o ovim pitanjima.

– Dijelimo isto mišljenje i smatramo da je sazrelo vrijeme za konkretniju pomoć. Ono što mene frustrira je činjenica da ljudi traže, prije svega, održavanje sastanka i najmanje što se može uraditi za tu populaciju je da se održi sastanak. Niko ne kaže da se nešto mora dogovoriti i ispoštovati, ali dajte makar da ljude primimo i da saslušamo njihove zahtjeve, pa ćemo onda razgovarati o tome. Razumijem ih u tom smislu potpuno kad neko ne želi ni da razgovara s njima i zato je ministar najpozvaniji da zatraži održavanje sastanka – naglašava Spahić.

Prihvati notifikacije