Magazin

Pažnja: Ako vidite "mrtvog" ježa, nemojte ga dirati

Novembar je sezona hibernacije ježa.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ako pronađete “mrtvog” ježa, nemojte ga zakopati, niti bacati u smeće… Znamo da niko ne želi vidjeti mrtvu životinju u svom dvorištu ali možda je jež u hibernaciji.

Ježevi hiberniraju od novembra do marta, obično se zakopaju zbog sigurnosti ali kako imamo manje zelenih površina, grmlja ili šuma i sve je teže pronaći sigurnost. Neki mogu doći u vaše domove tražeći sigurnost i toplinu za hibernaciju, neki se toliko iscrpljuju od potrage da zaspu na najčudnijim mjestima poput ceste ili šetnice.

Kada hiberniraju otkucaji srca i cjelokupno funkcioniranje tijela se usporava kao način da sačuvate energiju, što može otežati razlikovanje između hibernacije ili smrti. Samo u slučaju da vidite “zaspalog” ježa pobrinite se da je na sigurnom, toplom mjestu i da može biti tamo 5 mjeseci.

Ukoliko u svom dvorištu, kući ili ulici pronađete dezorijentiranog ježa, napravite otvor na kartonskoj kutiji, ispunite je slamom i ostavite na suhom, sigurnom i tihom mjestu kako bi se mogao odmoriti. Ježevi su ugrožena vrsta, potpuno su bezopasni i vrlo su važni u našem ekosistemu. Budite savjesni i zaštitite ježeve, pomoć ovako krhkoj životinji ne košta ništa.

Prihvati notifikacije