Sarajevo

"Park šuma prijateljstva" godinama zatvoren, slučaj je na sudu

Park Šuma prijateljstva Sarajevo, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, smješten između naselja Sedrenik i izletišta Barice i u koji je uloženo više stotina hiljada maraka i dalje je zatvoren.

FOTO: OPĆINA STARI GRAD SARAJEVO
FOTO: OPĆINA STARI GRAD SARAJEVO

Sudeći prema informacijama direktora KJP Sarajevo šume Samira Omerovića, tako će ostati i narednih godina, piše Faktor.

Omerović je odgovarajući zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zašto se ništa ne poduzima na rješavanju ovog, za građane iznimno bitnog pitanja, kazao kako su Sarajevo – šume kao tužitelj pokrenule parnični postupak protiv firme Analiz Bilisim, radi isplate duga po osnovu zakupa i predaje u posjed nekretnina, po osnovu Ugovora o zakupu objekata u sklopu kompleksa Park šuma prijateljstva Sarajevo.

Nakon podnošenja tužbe, naveo je Omerović, u fazi pripremnog ročišta tuženi Analiz Bilisim je ustao sa protivtužbom radi isplate izmakle dobiti protiv KJP Sarajevo šume. Sud je dozvolio raspravljanje i po protivtužbenom zahtjevu.

“Predmet je trenutno u fazi glavne rasprave i njegovo okončanje pred prvostepenim sudom se očekivalo krajem 2024. ili u prvom kvartalu 2025. Međutim, zbog prelaska postupajućeg sudije na Kantonalni sud u Sarajevu, taj proces će se dodatno prolongirati zbog dodjele predmeta drugom sudiji na postupanje”, kazao je Omerović.

Otvorenje parka upriličeno je u maju 2019. godine.