Svijet

Papa na misi u DR Kongu: Položite oružje, prigrlite milosrđe

Papa Franjo obratio se na misi održanoj na aerodromu 'Ndolo' u Kinshasi, kojoj je prisustvovalo više od milion ljudi

FOTO: EPA-EFE/CIRO FUSCO
FOTO: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, koji boravi u posjeti Demokratskoj Republiku Kongo, u glavnom gradu Kinšasi održao je misu kojoj je prisustvovalo više od milion ljudi, javlja Anadolija.

Papa Franjoj je sinoć doputovao na u DR Kongo, tokom četvrtog putovanja u Afriku. Franjo je drugi papa koji je posjetio katoličku zemlju razorenu sukobima od posjete Ivana Pavla II 1985. godine.

“Položite svoje oružje, prigrlite milosrđe i budite misionari mira”, poručio je papa Franjo na misi održanoj na aerodromu ‘Ndolo’ u Kinshasi, kojoj je prisustvovalo više od milion ljudi. Papa je propovijed započeo izražavajući radost što je konačno mogao doći u tu zemlju i biti među kongoanskim narodom, objavio je “Vatikan News”.

“Kako ne bismo upali u zamke moći i novca, podjelā, karijerizma, iluzijā užitka, Gospodin nam kaže da dijelimo sa siromašnima. Trebamo imati hrabrosti pogledati siromahe i poslušati ih, jer oni su članovi naše zajednice, a ne stranci koje treba izbrisati iz vida i savjesti. Krenimo od siromaha i otkrit ćemo da svi dijelimo unutarnje siromaštvo; da svi trebamo Duha Božjega da nas oslobodi duha svijeta; da je poniznost veličina kršćanina, a bratstvo njegovo pravo bogatstvo”, dodao je papa Franjo.

Moto posjete pape Franje je “Svi pomireni u Isusu Kristu”. Prije nego što završi posjetu 3. februara, očekuje se da će se papa sastati sa žrtvama nasilja iz nestabilnog istočnog Konga kako bi čuo njihova svjedočanstva.