Svijet

Papa Franjo: Oprostite zbog crkvenog seksualnog zlostavljanja djece

Papa Franjo jučer je zatražio oprost za seksualno zlostavljanje domodačke djece u kanadskim školama koje su vodili katolički redovi u toj zemlji, dok su otvaranje te bolne teme tokom posjete isprike Kanadi očekivale su brojne žrtve tog sistema.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Papa je to rekao na večernjoj misi sa sveštenicima i časnim sestrama u katedrali u Kvebeku te istakao da je crkva u Kanadi na novom putu nakon što je bila “devastirana od zla kojeg su počinili i neki njeni sinovi i kćerke”.

Posebno tu mislim na seksualno zlostavljanje maloljetnika i ranjivih grupa, na skandal koji zahtjeva čvrstu akciju i predstavlja snažnu obvezu – rekao je papa tokom pretposljednjeg dana svoga posjeta Kanadi.

Zajedno s vama, želio bih još jednom zatražiti oprost od svih žrtava. Bol i stid koji osjećamo mora postati prilika za razgovor: nikad više! – istakao je.

To je prvi put da je poglavar Katoličke crkve spomenuo seksualno zlostavljanje u kanadskim školama, u koje je između 1870. i 1996. dovedeno više od 150 hiljada domorodačke djece, koje je tako bilo odvojeno od svojih porodica. Djeca su bila izgladnjivana i fizički zlostavljana jer su govorila na svom materinjem jeziku, a mnogi od njih bili su i seksualno zlostavljani unutar sistema koji je kanadska Komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.