Možete ih puniti orašastim plodovima, šećerom, marmeladom ili nekom vrstom posnog krema. Najbolje bi bilo da tople palačinke pospete kao u djetinjstvu sa šećerom i orasima.
Uživajte u ukusnim i mekim palačinkama bez ijednog jajeta ili mlijeka.
Sastojci:
300 grama brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
50 ml ulja
600 ml vode
džem od kajsije
mljevenih oraha
Priprema:
U činiji pomiješati brašno, so i šećer i mješati žicom. Zatim dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Kada ste sjedinili, dodajte malo ulja i vode. Dok dodajete vodu, umutite žicom da razbijete sve nastale grudvice. Ovo morate da radite nekoliko minuta da biste postigli pravi efekat. Smjesa je spremna. Nauljite tepsiju u kojoj ćete peći palačinke.
Stavite jednu mjericu smjese i pecite oko dva minuta sa obje strane dok ne porumeni. Na kraju palačinke napunite džemom od kajsija ili nekim drugim džemom, a zatim pospite orasima. Takođe, danas se mogu kupiti posni namazi, kao i posni mljeveni keks. Ako ste ljubitelj ovih kombinacija, možete i bez griže savjesti uživati u njima.