Svijet

Pakistan: U dva masakra na autoputu ubijeno najmanje 11 ljudi

Naoružani napadači ubili su najmanje 11 putnika u dva odvojena incidenta na jugozapadnu Pakistana, rekao je zvaničnik u subotu, prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/STR
FOTO: EPA-EFE/STR

Incidenti su se dogodili kasno sinoć u Nuški, udaljenom okrugu jugozapadne pokrajine Baluchistan.

“Neidentifikovani naoružani napadači blokirali su glavni autoput, koji povezuje Pakistan s Iranom, i ubili putnike“, rekao je novinarima zamjenik pokrajinskog komesara Habibullah Mosakhel.

U prvom incidentu, naoružani napadači su presreli jedno vozilo i oteli devet putnika, uglavnom radnika, i pobjegli u obližnje planine. Svih devet otetih kasnije je ubijeno iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena su blizu mosta.

U drugom incidentu, naoružani napadači, za koje se vjeruje da su bili dio iste grupe koja je ubila radnike, otvorili su vatru na putnički autobus koji se nije zaustavio, ubivši dvije osobe i ranivši još pet.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za napade, iako etnički separatisti Beluča već dugo napadaju radnike iz drugih dijelova zemlje.

Premijer Pakistana Shehbaz Sharif osudio je ubistva, obećavajući da će snage sigurnosti iskorijeniti “monstruma” terorizma.

On je u saopćenju naložio sigurnosnim snagama da iskoriste sve resurse kako bi počinioce priveli pravdi.