Region

Pahor: "Da bismo se vratili za stol i preživjeli moguću katastrofu moramo pregovarati"

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je na panelu u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) da svako treba da preuzme odgovornost u rješavanju ratova i kriza u svijetu, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Pahor se obratio na panelu na kojem je govor održao i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Bivši predsjednik Slovenije istakao je da se medijacija sve češće počela doživljavati kao slabost, dodajući da su posredničke aktivnosti poremećene jer nema povjerenja i dijaloga između sukobljenih strana.

“U prošlosti se na posredovanje gledalo kao na znak moći, a sada se međunarodna politika potpuno promijenila. Nestanak dijaloga između država izaziva nepovjerenje i uništava mogućnost izgradnje zajedničke budućnosti”, rekao je on.

Pahor je istakao da će postojanje problema oko dijaloga, konsenzusa i povjerenja dovesti u pitanje i samo postojanje mnogih međunarodnih institucija i organizacija, posebno Ujedinjenih naroda (UN).

Naglasio je da je za postizanje rješenja u kriznim područjima potrebno vratiti se klasičnim metodama dijaloga kako bi se otvorili novi putevi pomirenja, uključujući i medijaciju.

Pročitajte još

Kako je kazao, svako treba da preuzme odgovornost u rješavanju ratova, sukoba i kriza u svijetu.

Lajčak je u obraćanju istakao da se svijet kreće od unipolarnosti ka multipolarnosti, što svakako nosi određene rizike.

Upozorio je da će se svijet kretati ka katastrofi ako se ne izgradi model u skladu s univerzalnim vrijednostima.

“Ne treba čekati katastrofu. Da bismo se vratili za stol i preživjeli moguću katastrofu, moramo pregovarati o prihvatljivim pravilima širom svijeta. Moramo izvršiti pritisak na političke lidere po ovom pitanju. Moramo ponovo ojačati međunarodne institucije”, kazao je Lajčak.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je danas i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.

Prihvati notifikacije