Iako nije previše zahtjevna za gajenje, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu. Najbolje uspijeva na sunčanom ili delimično osjenčenom mjestu. Ne bira mnogo kada je u pitanju zemljište, ali najljepše napreduje u plodnoj i dobro dreniranoj zemlji. Otporna je na mraz, visoke temperature i sušu, što ječini zahvalnom biljkom za uzgoj u različitim klimatskim uslovima, prenosi tportal.hr.

Sadnja i osnovna njega
Najbolje je saditi je u rano proljeće ili u jesen. Iskopajte rupu duplo veću od korjenovog sistema, pa zemlji dodajte organsku materiju i malo đubriva kako biste obezbjedili dobar start biljci.
Iako podnosi sušu, tokom prve godine nakon sadnje važno je redovno zalivanje dok se biljka ne primi. Tokom sezone, prihranjujte je tri puta godišnje – u proljeće azotnim đubrivom, a ljeti i u jesen đubrivima bogatim kalijumom i fosforom.
Posle cvjetanja, obavezno je orezivanje. Bočne grane skratite na dva do tri pupoljka, a preguste grane proredite kako biste zadržali lijep oblik grma. U hladnijim krajevima, preporučuje se malčiranje oko korijena tokom zime radi dodatne zaštite.

Razmnožavanje i plodovi
Japanska dunja se može razmnožavati sjemenom, reznicama ili položenicama. Reznice se uzimaju krajem ljeta ili početkom jeseni, dužine od 10 do 15 cm.
Zanimljivo je da japanska dunja daje plodove koji podsjećaju na male zlatnožute jabuke. Iako su veoma tvrdi i trpki, jestivi su i najčešće se koriste za pripremu džemova, kompota i likera, jer imaju izuzetnu aromu. Plodovi sazrijevaju kasno u jesen i bogati su hranljivim sastojcima – naročito vitaminom C, pektinom i organskim kiselinama.