Svijet

Ovo su najčudniji zakoni u Evropi

Najčudniji zakoni i pravila sastavni su dio života. Oni su svojevrsni svjedoci određenog vremena i ljudi koji upravljaju nekim područjem. I da, većina njih postoji jer ih se niko nije sjetio promijeniti otkako su doneseni.

FOTO: AA
FOTO: AA

Neki su pak izglasani kako bi se svrgnula pažnja na određeno mjesto ili kraj. Zabavite se i provjerite neke od najčudnijih evropskih zakona i pravila.

1. Visina kazne za prebrzu vožnju u Finskoj zavisi o vašim mjesečnim prihodima – što vam je plata veća, to će i kazna biti viša. Ansi Vanjoki, bivši direktor Nokije, morao je platiti kaznu od 116.000 evra 2002. godine kad je uhvaćen da vozi motor 75 kilometara na sat na mjestu gdje je ograničenje brzine bilo 50 kilometara na sat.

2. Tokom Oktoberfesta u Minhenu niko nije nikada legalno pijan, bez obzira na to koliko je alkohola konzumirao.

3. U nekim evropskim zemljama poput Njemačke, Austrije i Danske nije ilegalno pobjeći iz zatvora. Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bijega – zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne smije sankcionisati.

Osoba će se kazniti samo ako prilikom bježanja prekrši zakon – npr. razbije prozor i tako ošteti tuđu imovinu, pobjegne sa zatvorskom odjećom ili napravi sličan ilegalni čin.

4. Svako dijete rođeno u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochu u Velsu mora znati kucati ime svojeg grada do šestog rođendana te ga naglas izgovoriti do 34. godine života.

5. U Francuskoj je ilegalno nazvati svoju svinju Napoleon iako je prošlo više od 200 godina od smrti tog cara. Zakon datira iz 1881., a donesen je kako se narod ne bi na taj način iskazivao nepoštivanje prema Napoleonu Bonaparti.

6. U Grčkoj je 2002. godine donesen zakon o zabrani igranja elektronskih igara na javnim mjestima, a sve kako bi se smanjio broj kockara u zemlji. Zakon je prestao vrijediti tek 2011. godine.

7. Razvod braka ilegalan je u Vatikanu.

8. Iako je Monako u svijetu poznat kao jedna od najistaknutijih evropskih destinacija za kockanje, stanovnici ove mikrodržave ne smiju kockati u monegaškim kasinima. Zabranjen im je i ulazak u monegaška kasina, osim ako nisu zaposleni u njima.

9. U francuskom gradu Chateauneuf-du-Pape 1954. godine zabranjeno je nadlijetavanje i slijetanje letećih tanira. Anti-NLO zakon donio je veliku popularnost gradu, pa se pretpostavlja da mu je to bila i glavna namjena.

10. U Sevilji je ilegalno sušiti donje rublje na štriku na otvorenom prostoru. Na štriku se smiju sušiti drugi odjevni predmeti, ali ne i gaćice te grudnjaci. Uhvate li vas u prekršaju, možete platiti kaznu u visini i do 3.000 evra.

(Punkufer.hr)