IT

Ovo su čudne posljedice zavisnosti od TV-a i videoigrica

Napominje se da je ovo prva studija ovakve vrste i da još nije potpuno jasna veza između dugotrajnog gledanja u ekran i čestog uriniranja.

FOTO: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
FOTO: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
Ilustracija

Osobe koje dnevno provedu pet ili više sati gledajući televizijski program ili igrajući videoigre imaju veće izglede da razviju potrebu mokrenja preko noći, navodi se u istraživanju kineskih naučnika koji su se poslužili podacima američkog nacionalnog Centra za zdravstvenu statistiku, prenose američki mediji.

Pročitajte još

13.000 ispitanika 

U ovoj studiji proučavano je više od 13.000 ispitanika starijih od 20 godina, među kojima 31,8 posto pati od nokturije, oboljenja koje dovodi do stvaranja veće količine urina u tijelu i uzrokuje buđenje i odlazak do toaleta u više navrata tokom noći.

Studija je uzela u obzir starost, spol, tjelesnu masu i nivo obrazovanja ispitanika.

Ustanovljeno je da osobe koje su, tokom dana, provele pet ili više sati ispred ekrana imaju za 48 posto veći rizik od razvijanja te bolesti u poređenju sa osobama koje gledaju televiziju ili igraju videoigre manje od jednog sata dnevno.

Napominje se da je ovo prva studija ovakve vrste i da još nije potpuno jasna veza između dugotrajnog gledanja u ekran i čestog uriniranja, ali da se zna da ovakvo ponašanje može da uzrokuje pojavu dijabetesa koji predstavlja jedan od razloga za oboljenje od nokturije, piše Euronews.

Dugotrajno mirovanje ili sjedenje može uzrokovati zadržavanje vode u nogama, što također može da dovede do pojave nokturije.

Daljnja ispitivanja

Istovremeno, višesatno gledanje televizije često je praćeno pretjeranim konzumiranjem raznih vrsta pića odnosno prekomjernog unošenja tečnosti u organizam.

Komentirajući istraživanje, neki stručnjaci napominju da su u vezi s ovom pojavom neophodna daljnja ispitivanja.

Ističe se da od nokturije najviše pate starije osobe, koje su često gojazne i manje pokretne i da ostaje nejasno da li takve osobe pate od nokturije jer dugo gledaju TV ili provode puno vremena ispred ekrana zbog potpuno drugih razloga i onda, jednostavno posjećuju toalet češće.

Navodi se da nokturija nije naročito opasan zdravstveni problem, mada može da se pojavi kao rezultat infektivnog zapaljenja, dijabetesa ili pojave određenih tipova raka.

Prihvati notifikacije