Magazin

Ovo je La Cascada la Chorrera - najviši vodopad u Kolumbiji (FOTO)

Vodopad La Cascada la Chorrera, 30 kilometara od Bogote, glavnog grada Kolumbije, najviši je vodopad u zemlji, visok 590 metara, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

Vodopad u gradu Choachi privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Ljubitelji prirode mogu doći do vodopada visokog 590 metara nakon pješačenja dugog oko tri kilometra.

Tokom šetnje, imaju priliku da fotografišu i snimaju prirodu, a daju im se informacije o kampovanju, sportovima u prirodi, penjanju, jahanju i vegetaciji u regionu.

Gradski turistički zvaničnik Julia Rodriguez Diaz rekla je da je veliko interesovanje posebno vikendom i nekada organizuju razne festivale. Navela je da u timu ima 40 ljudi.

Naglašavajući da je za dolazak do vodopada potreban fizički napor i nekoliko pauza tokom šetnje, Diaz je objasnila da se do vodopada La Cascada la Chorrera može doći uz pomoć visećeg mosta nakon savladavanja strmih puteva i teških padina.

FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA

Nakon obilaska vodopada, turisti završavaju putovanje posjetom gradu Choachi.

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) proglasila je grad Choachi “jednim od najboljih gradova za posjetu” 2022. godine.

Choachi, izabran kao jedan od 32 najbolja grada na svijetu po turističkim atrakcijama, svojim tradicionalnim ručno rađenim proizvodima i suvenirima doprinosi kulturnom bogatstvu zemlje.

Grad sa svojim historijskim trgom, živopisnim kućama, kafićima sa baštama, tradicionalnom kuhinjom i zelenim ravnicama omiljena je destinacija velikom broju domaćih i stranih turista.

“Choachi” znači “mjesečev prozor” i “mjesečevo brdo” na domorodačkom jeziku Muisca. Navodi se da je grad osnovan 1600-ih godina i da su ga mještani smatrali “svetim” zbog svoje plodne zemlje.

Julia Gomez, penzionisana mještanka Choachija, izjavila je da Choachi svakodnevno ugošćuje desetine ljudi zahvaljujući svojim termalnim izvorima.

“Domaćih i stranih turista svakim danom dolazi sve više. Imamo bogatu gastronomiju, sa poznatim slasticama”, pojasnila je Gomez.

Penzionisani vojnik Hektor Gomez, jedan od mještana, rekao je da su posjetioci grada, koji ima izuzetno bogatu vegetaciju, zadivljeni klimom ovog mjesta.

Prema njegovim riječima, Choachi je postao alternativa za one koji su umorni od gradskog života.

“U današnje vrijeme shvaćamo da se oni koji su napustili ovo mjesto prije 40 godina sada vraćaju. Svi koji poznaju ovo mjesto preporučuju ga svojim rođacima, tako da se broj gostiju stalno povećava”, dodao je Gomez.

Prihvati notifikacije