Ekonomija

Ovo bi vas moglo iznenaditi: S kojom se zaradom neko u Njemačkoj smatra bogatim?

Kada je neka osoba bogata? Prema analizi Njemačkog ekonomskog instituta iz decembra 2021., samac se u 2018. godini smatrao s "10 posto većim prihodom" ako je imao mjesečni neto prihod od 3700 eura. Dvije godine ranije prag je bio oko 260 eura niži.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Rezultati analize iz 2018. godine deset posto je zarađivalo 3700 eura pet posto je imalo prihod od 4560 eura jedan posto je zarađivao 7190 eura.

Kako bi se bogatstvo moglo uporediti s bogatstvom jednog kućanstva, potrebno je izračunati 1,5 puta više od prihoda jednog para, pojasnio je Njemački ekonomski institut (IW), koji ističe da bračno kućanstvo nema dvije kuhinje, a ne trebaju im ni dvije dnevne sobe.

Bogatim se 2018. godine smatrao par bez djece u kućanstvu s kombiniranim neto prihodom od oko 5550 eura. Sa zajedničkim prihodom od oko 10.790 eura par je bio među jedan posto najboljih u društvu, piše IW.

Mjesečni prihod može dati dojam smatrate li se bogatim ili siromašnim, a bogatstvo se može odrediti i količinom imovine.

Njemački mediji prenose studiju Allianza, koja kaže kako prosječne osobe u Njemačkoj imaju oko 18.000 eura finansijske imovine, prenosi Fenix magazin.

Prosječno ukupno bogatstvo srednjeg njemačkog društva je oko 71.000 eura, pišu njemački mediji koji prenose Njemačku agenciju za građansko obrazovanje (bpb).

Prihvati notifikacije