Magazin

Ovim evropskim gradovima su potrebni novi stanovnici: Doseljenicima se plaća i do 28.000 eura 

Idilična mjesta koja se suočava sa sve manjim brojem ruralnog stanovništva, jer se mladi mještani sele u inostranstvo radi posla. 

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Evropski gradovi sa malim brojem stanovnika nude velikodušne novčane podsticaje novim stanovnicima. 

Mnoga ruralna područja suočavaju se sa starenjem stanovništva jer se mladi ljudi sele u gradove ili odlučuju da jednostavno nemaju djecu. Da bi se borile protiv ovoga, neke lokalne samouprave ohrabruju strance da se nastanjuju, garantujući im isplatu u gotovini, prenosi CdM. 

Od Španije do Italije, evo svih mjesta u Evropi koja će vam platiti da se tamo preselite: 

Albinen, Švicarska 

Ova prilika je otvorena samo za državljane Švajcarske ili kvalifikovane strance koji žive u Švicarskoj dovoljno dugo da dobiju dozvolu boravka C. Od kandidata se također traži da žive u kući vrijednoj najmanje 202.310 eura i moraju se obavezati da će živjeti u Albinenu 10 godina. 

Rubija, Španija 

Špansko selo Rubija u Galiciji plaćat će strancima do 150 eura mjesečno da tamo žive. Prilika je namijenjena porodicama, sa nadom da će biti povećan broj učenika u lokalnim školama. 

Rubija se nalazi na sjeverozapadu Španije, 2,5 sata vožnje istočno od Santiago de Kompostele. 

Kalabrija, Italija 

U Kalabriji, jugozapadnom regionu Italije, preseljenje u selo do 2.000 stanovnika ili manje će vam donijeti do 28.000 eura. 

Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem borbe protiv depopulacije. 

Zainteresovani za prijavu moraju imati 40 godina ili manje i preseliti se u region u roku od 90 dana od prihvatanja prijave. Također moraju pokrenuti neki posao ili jednostavno moraju da pronađu nešto što će raditi. 

Sardinija, Italija 

Italijansko ostrvo Sardinija nudi ljudima 15.000 eura da se tamo presele. 

Poznata po svojim pješčanim plažama, plavom nebu i tirkiznoj vodi, mediteranska idila se suočava sa sve manjim brojem ruralnog stanovništva, jer se mladi mještani sele u inostranstvo radi posla. 

Za borbu protiv ovog egzodusa, vlada je izdvojila 45 miliona eura kao podsticaj za preseljenje. Da biste imali pravo na podsticaj, moraćete se preseliti u općinu na Sardiniji sa manje od 3.000 stanovnika. 

Novac se također mora iskoristiti za kupovinu ili renoviranje kuće. Podsticaj ne može preći polovinu ukupne cijene kuće ili renoviranja – što znači da će u nekim slučajevima suma od 15.000 eura biti smanjena. 

Prihvati notifikacije