Čini da tijesto ostane sočno duže vremena
Da bi tijesto ostalo mekano i svježe nekoliko dana, pekari često dodaju kukuruzni skrob (gustin) i običan griz u brašno. Ovi sastojci pomažu da tijesto bude lakše, prozračnije i mekše, sprečavajući da se stvrdne brzo nakon pečenja.
Na kilogram brašna dodaje se puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza. Kukuruzni skrob olakšava tijesto, dok griz apsorbuje višak vlage, čineći da tijesto ostane sočno duže vremena, odnosno bar 5 dana.
Evo jednog recepta za kiflice punjene kremom:
Sastojci:
1 kg brašna
2 žumanca
250 ml mlijeka
250 ml vode
200 ml ulja
200 g krema po želji
1 kocka kvasca
3 kašike šećera
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
2-3 kapi limunovog soka
Šećer u prahu za posipanje
Za premaz:
1 žumance
1 kašika mlijeka
Priprema:
Ugrijte mlijeko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmješajte, pa postepeno dodajte brašno pomješano s praškom za pecivo.
Mjesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podijelite na 20 loptica veličine mandarine. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasijecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm.
Na drugi dio staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomješajte s mlijekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.