Magazin

Ovaj slatkiš zabranjen u ovoj zemlji jer može izazvati rak

Neke indijske države zabranile su prodaju šećerne vune zbog straha da omiljena dječja poslastica izaziva rak, piše BBC.

slatkisi
FOTO: PIXABAY.

Prošle sedmice, indijska Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što je u uzorcima poslanim na testiranje potvrđena prisutnost Rhodamina-B, tvari koja izaziva rak.

Pročitajte još

Ranije ovog mjeseca, savezni teritorij Puducherry zabranio je slatkiš, dok su druge države počele testirati njegove uzorke.

FOTO:
FOTO:

Šećerna vuna, koju u Indiji zbog izgleda nazivaju i ‘buddi-ka-baal‘ (‘kosa starice‘), popularna je među djecom širom svijeta, piše jutarnji.hr.

Uvijek se može kupiti u zabavnim parkovima i na sajmovima, a djeca je vole zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.

Objavljena je zabrana

No neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš opasniji nego što se čini.

P. Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da kontaminanti u šećernoj vuni ‘mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu‘.

Njegov tim pregledao je prošlog tjedna ponudu prodavača slatkiša na plaži u gradu te ustanovio da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavači, a ne registrirane tvornice.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost kemijskog spoja Rhodamina-B. Hemikalija šećernoj vuni daje fluorescentnu rozu nijansu i koristi se za bojanje tekstila, kozmetike i tinte.

Studije su pokazale da hemikalija može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija zabranile su njezinu upotrebu kao boje za hranu.

Ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je u izjavi da je korištenje Rhodamina-B u ‘pakiranju, uvozu, prodaji hrane ili posluživanju hrane koja ga sadrži na vjenčanjima i drugim javnim događajima bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakon o standardima iz 2006.‘

Nakon Tamil Nadua, i susjedna država Andhra Pradesh također je počela testirati uzorke slatkiša kako bi provjerila prisutnost kancerogene hemikalije.

A ranije ove sedmice, novine New India Express izvijestile su da se službenici za sigurnost hrane u Delhiju također zalažu za zabranu šećerne vune.

Prihvati notifikacije