Magazin

Ovaj čovjek u ruci drži jedan od NAJOPASNIJIH PREDMETA: Pogledajte šta se dogodilo kada ga je pokušao otvoriti

Jedan avanturist posjetio je zonu isključenja u Černobilu i došao u blizinu jednog od najopasnijih objekata na svijetu, dok je njegov vodič pokušao otvoriti taj objekt.

najopasniji predmet
FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT / ABANDONED EXPLORER

YouTuber poznat po kanalu Abandoned Explorer posjetio je Černobil 2019. godine, dok je zona isključenja još uvijek bila otvorena za turiste, prije ruske invazije na Ukrajinu.

Prije nego što je ovo područje postalo ratna zona, ljudi su mogli istraživati okolicu poznate nuklearne elektrane i vidjeti smrtonosne ostatke nuklearne katastrofe.

Susret s polonijem

Tokom svoje posjete, vodič po imenu Igor iznenadio je YouTubera donijevši jedan od najradioaktivnijih objekata u Pripjatu – kanister s polonijem. Igor se našalio rekavši: “Danas si Litvinenko,” referirajući se na bivšeg ruskog špijuna koji je bio otrovan radioaktivnim polonijem.

Igor je počeo otvarati kanister golim rukama, što mnogi smatraju izuzetno nepromišljenim. Ubrzo su uzeli uređaj za mjerenje zračenja koji je pokazao da su do tada apsorbirali pet mikrosiverta zračenja.

U većem dijelu svijeta pozadinsko zračenje iznosi između 0,17 i 0,39 mikrosiverta po satu. U zoni isključenja pozadinsko zračenje je očekivano više. Međutim, kada je uređaj stavljen na visoko radioaktivni materijal, očitanje je počelo rapidno rasti, dostižući dvostruku početnu vrijednost u nekoliko sekundi.

Svake sekunde uređaj je bilježio dodatni mikrosivert, što znači da je svake sekunde apsorbirao ekvivalent nekoliko sati pozadinskog zračenja u normalnim uvjetima. “Ajme meni,” uzviknuo je avanturist, što je bila prilično opravdana reakcija s obzirom na brzinu porasta zračenja.

Opasnost i upozorenje

Ubrzo su se povukli, a uređaj je zabilježio ukupno 99 mikrosiverta, što znači da je u kratkom vremenu apsorbirano znatno više zračenja samo zbog blizine poloniju.

Dobra vijest je da je polonij relativno bezopasan izvan tijela jer zračenje ne može prodrijeti kroz ljudsku kožu – osim ako je koža oštećena – i može se zaustaviti čak i papirom. No, unos polonija bio bi smrtonosan, jer je samo jedan gram dovoljan da ubije oko 50 miliona ljudi.

Ovaj susret u Černobilu podsjeća na opasnosti koje i dalje vrebaju u zoni isključenja. Posjetitelji, ako će ih više ikada biti tamo, bi trebali biti izuzetno oprezni i poštivati sigurnosne mjere, jer čak i naizgled bezazleni objekti mogu skrivati smrtonosne prijetnje.