Magazin

Ova stara sarajevska torta osvaja na prvi zalogaj: Pravi se začas, ne peče se a gosti uvijek traže recept!

Ova stara sarajevska torta osvaja na prvi zalogaj – pravi se začas, ne peče se a gosti uvijek traže recept!

FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE/NADICA-JUST MY WAY
FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE/NADICA-JUST MY WAY

Kad vam se najave gosti ili vam jednostavno dođe da zasladite dan nečim posebnim  ova sarajevska torta je pun pogodak! Ne samo da izgleda kao da je izašla iz vrhunske poslastičarnice, već se pravi brzo, bez pečenja, i topi se u ustima, prenosi still.kurir.rs.

Bogata, čokoladna, kremasta, a opet lagana – idealna je za rođendane, slave, praznike, ali i za one dane kada želite da impresionirate bez previše truda. I da – svi će želeti još jedno parče!

Pročitajte još

Sastojci:

– 1 pakovanje kora

– 1,5 l mlijeka

– 5 jaja

– 800 g šećera

– 12 kašika brašna

– 350 g čokolade za kuhanje

– 500 g mljevenih oraha

– 4 kesice vanilin šećera

– 1 naribana korica limuna

Sastojci za glazuru:

– 100 g čokolade za kuhanje

– 1/2 šoljice mlijeka

– 1/2 šoljice šećera

– 1/2 margarina

Priprema:

Umutiti bjelanca sa 800 g sećera da se sećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lepo promješati da se sjedini. Kad mlijeko provri, skloniti sa vatre i kutljačkom umiešati masu od jaja i brašna, lijepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuhati gust krem uz neprestano mješanje.

U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuhanje i miješati da se lijepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno miješanje. U ohlađen krem dodati 500 g mljevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.

Filovati korice tanko, pa redati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.