Magazin

Ova prirodna metoda daje najljepša ljubičasta uskršnja jaja

​U moru kupovnih boja i sintetičkih sredstava, prirodne metode farbanja jaja sve više osvajaju domaćice širom svijeta - i to s razlogom. 

FOTO: PIXNIO
FOTO: PIXNIO

Ne samo da su sigurne i nježne za zdravlje, već pružaju i neponovljivu ljepotu tonova koje nijedna komercijalna boja ne može da ponovi.

Ove godine, hit među ljubiteljima prirodnog farbanja postala su – ljubičasta uskršnja jaja, dobijena uz pomoć sušenih cvjetova hibiskusa! Od svijetlih nijansi lavande do dubokih indigo tonova – rezultat je istovremeno elegantan, sofisticiran i potpuno jedinstven.

Pročitajte još

Za ovu prirodnu tehniku farbanja, potreban vam je jedan glavni sastojak: sušeni cvjetovi hibiskusa. Ova biljka, poznata po svojim brojnim ljekovitim svojstvima, sada postaje i saveznik u prazničnoj dekoraciji.

Njeni pigmenti lako se oslobađaju u vodi i ostavljaju jaja predivno obojena u paleti ljubičastih nijansi, zavisno od koncentracije i dužine potapanja.

Potrebno:

6 tvrdo kuhanih jaja (sobne temperature)

950 ml vode

950 g sušenih cvjetova hibiskusa

destilovano bijelo sirće

malo ulja za završni sjaj

Farbanje jaja:

1. U veću šerpu sipajte vodu i hibiskus i pustite da sve proključa. Kada voda provri, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte još 15 do 30 minuta – sve dok boja ne postane nekoliko nijansi tamnija od željene. Da biste provjerili rezultat, nakapajte tečnost na bijelu posudu.

2. Zatim procijedite smjesu kroz cjediljku u drugu posudu. Iscjedite što više tečnosti iz biljaka, a ostatke bacite. Na svaka 240 ml boje dodajte jednu kašiku sirćeta i promiješajte.

3. U srednju posudu stavite tvrdo kuhana jaja i lagano prelijte dobijenu boju tako da jaja budu potpuno potopljena. Posudu stavite u frižider i ostavite nekoliko sati, a za jače tonove – i cijelu noć.

4. Kada se postigne željena boja, jaja pažljivo izvadite i osušite ih papirnim ubrusom. Za intenzivnije nijanse, ponovite postupak natapanja više puta, obavezno ih sušeći između svake faze.

5. Kada su jaja obojena, pažljivo ih premažite s malo ulja i ispolirajte papirnim ubrusom. Ovaj korak ne samo da pojačava boju, već i daje elegantan sjaj. Jaja čuvajte u frižideru do posluženja.