Magazin

Ova namirnica je idelano prirodno sredstvo za čišćenje lica: Ublažava bore, a cijena? Prava sitnica

Ako želite da vaša koža bude dobro hidrirana, a nečistoće uklonjene bez jakih hemikalija, vrijeme je da pogledate u svoju kuhinju.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Pobornici prirodne kozmetike kunu se u supernamirnicu koja se mnogima često nađe na meniju za doručak a to su ovsene pahuljice.

Osim što su vrlo zdrava namirnica koju možete uvrstiti u ishranu, one su odlične i za kožu, a pritom su i prilično povoljne, posebno kada se kupuju rinfuzno. Kako biste od njih napravili koloidne ovsene pahuljice koje su izvrsne za čišćenje suhe kože, trebalo bi da birate one bez ikakvih dodataka, odnosno bez šećera, cimeta i sličnih začina.

Dovoljno ih je samljeti u blenderu i dobijeno brašno pomešati s vodom. Tajna djelovanja zobi je u avenantramidima – sastojcima koji djeluju antioksidativno i protivupalno.

Mogu zaštititi od oksidativnog stresa, najvećeg neprijatelja lijepe kože, smanjiti crvenilo i ublažiti iritaciju.

Zob je odlična za suhu kožu i pomaže u održavanju zaštitne barijere. Takođe se smanjuju učinci ‘fotostarenja’, čime se koža pomlađuje.

Zato kozmetički stručnjaci savjetuju da uvijek pri ruci imate mljevene ovsene pahuljice. Dovoljna je kašičica ovog praha na dlan u koji ćete dodati nekoliko kapi vode. Razmažite ga u pastu, rasporedite po licu i ostavite da djeluje neko vrijeme. Izbjegavajte područje oko očiju. Isperite mlakom vodom i hidrirajte kožu kao i obično, prenosi B92.

Prihvati notifikacije