Politika

Otvoreno pismo Igora Stojanovića gradonačelniku Mariju Kordiću

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović (SDP) oglasio se na svom Facebook profilu te poslao otvoreno pismo gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću, povodom njegovih skandaloznih izjava u vezi sa zabranjenom šetnjom UABNOR-u u ovom gradu. 

Igor Stojanović
FOTO: FACEBOOK/ IGOR STOJANOVIĆ

Otvoreno pismo Igora Stojanovića prenosimo u cijelosti: 

Pročitajte još

“Poštovani gradonačelniče Mostara,

Povodom vaše reakcije u kojoj ste izjednačili partizane antifašiste, sa, kako ste rekli, zločinačkim ideologijama i ljudima koji su 79 godina poslije oslobođenja Mostara od Hitlerovih fašista i njihovih pomagača ustaša i četnika, došli da obilježe ovaj datum, moram vam odgovoriti.

Ne mislim da ćemo približiti stavove, i ako cijenim da ste nedavno u Mostaru ukinuli imena nekoliko ulica koje su bile nazvane po ustaškim fašistima. Nije bitno da li je to urađeno zbog Izraelskih investicija, bitno je da tih ulica nema jer vrijeđaju milione žrtava koje je počinila Hitlerova Njemačka. U Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i drugim mjestima moramo to također uraditi. A ima ih koliko hoćete.

Obzirom da se pozivate na totalitarne režime, postaviću vam i pitanje iz vaše nadležnosti. Kako je moguće da sada kad je došla demokratija niste u stanju da obezbijedite slobodu da grupa građana, u kojoj su većina žene i penzioneri, prošeta slobodno gradom? Valjda bi nešto što je Evropa okarakterisala kao antifašistički pokret, trebalo bi mu pomoći da jasno iskaže svoj stav o Drugom svjetskom ratu i Mostaru. Nadam se da u buduće nećete i vi biti zapamćeni kao još jedan pojedinac totalitarnog režima koji samo zabranjuje što se vama ne sviđa. To nije demokratija, ni sloboda.

Smrt fašizmu.”

Prihvati notifikacije