Region

Otkriveno gdje se krio otac koji je držao kćerku (8) zatočenu u stanu 

Uroš Pašajlić (38) uhapšen je danas poslije četiri dana potrage pod sumnjom da je svoju osmogodišnju ćerku godinama držao zarobljenu u stanu u Mirijevu. 

FOTO: ILUSTRACIJA/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/
FOTO: ILUSTRACIJA/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

Djevojčica godinama nije izašla iz stana, već je gotovo sve vrijeme bila u kadi u kupatilu.  

Takođe, nikada nije išla kod ljekara.  

Kada su je u petak pronašle dvije policajke, koje su provalile u stan, bila je u izuzetno lošem zdravstvenom stanju. 

Uroš je danas uhapšen u jednom stanu na Karaburmi, gdje se krio. 

“Novosti” su objavile njegovu prvu fotografiju poslije hapšenja. 

U roku od 48 časova osumnjičeni će iznijeti odbranu pred tužiocem, nakon čega će se preduzeti sve neophodne dokazne radnje u cilju utvrđivanja svih navedenih krivičnih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret. 

Pašajliću se na teret stavljaju krivična djela nasilje u porodici, zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza. 

Nevjenčana supruga je prijavila Uroša P. za nasilje i tada rekla policiji da drži dijete zatvoreno u stanu. 

Direktorica gradskog Centra za socijalni rad Silvia Alavanja rekla je za RTS da je djevojčica po rođenju bila smještena u ustanovu socijalne zaštite, a da je nakon sudske odluke dijete povjereno ocu na staranje 2018. godine. 

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa. 

Vještaci ocijenili da je adekvatan kao roditelj 

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima, a koje se odnose na zlostavljanje i zanemarivanje maloljetnog djeteta i nasilja u porodici od strane oca Uroša Pašajlića na Zvezdari, oglasio se i Prvi osnovni sud u Beogradu saopštenjem. 

“Tužbom Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula od 5. aprila 2016. godine traženo je da se N. T. potpuno liši roditeljskog prava, a U. P. djelimično u odnosu na maloljetno dijete L. P. Prvi osnovni sud u Beogradu je 15. maja 2018. godine donio pravnosnažnu presudu kojom je djelimično lišio roditeljskog prava tuženu N. T., i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloljetnog djeteta, dok je u preostalom dijelu kojim je traženo da se tužena N. T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi U. P. djelimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtijev odbijen. 

Ujedno je odbijen i prijedlog tuženog U. P. kojim je tražio da sud odredi privremenu mjeru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloljetno dijete povjerio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava. Odluka je donesena na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih vještaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31. maja 2017. godine iz kog proizlazi da kod N. T. nema namjere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi U. P. ocijenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloljetnom L. P., kao i da posjeduje uslove za život maloljetnog djeteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje djeteta”, navedeno je u saopštenju.  

Majka: Vidjela sam je prije nekoliko mjeseci, bila je dobro 

Majka osmogodišnje L. P. Nevena T. pojavila se danas nedaleko od zgrade u Ulici Ružice Sokić 8, u beogradskom naselju Mirijevo, u kojoj je njen bivši nevjenčani suprug nekoliko godina zatočenu držao njihovu kćerku. 

Bila je prilično nervozna, uznemirena i uplašena zbog prisustva većeg broja policajaca. Nijednog trenutka nije osudila postupak nekadašnjeg partnera Uroša Pašajlića, za kojim se tragalo.  

“On nije takav, dobar je otac. Vidjela sam dijete prije nekoliko mjeseci, bila je dobro, nije tačno da je držao u kadi u kupatilu”, rekla je Nevena. 

Prihvati notifikacije