IT

Otkrivena "Zabranjena planeta": Naučnici ne mogu vjerovati da takvo nešto postoji

Novootkrivena planeta kruži oko crvenog patuljka koji je nazvan TOI-5205. Ova zvijezda manja je i hladnija od Sunca.

FOTO: TWITTER/SPACE.COM
FOTO: TWITTER/SPACE.COM

Astronomi su otkrili neobičnu planetu koja se kolokvijalno naziva “Zabranjena planeta”, piše Space. Ova “zabranjena planeta” sastoji se od planete koja je veličine Jupitera i jedna manje zvijezde.

Novootkrivena planeta kruži oko zvijezde koja je četiri puta manja od nje, a manja je i hladnija i od našeg Sunca. Postojanje ove planete potvrdili su iz specijalnog tima naučnika koji je koristio teleskope sa zemlje uz druge instrumente. Astronome je začudilo kako je tako mala zvijezda uspjela formirati gigantsku planetu.

Da biste zamislili kako čudno izgleda ovaj sistem, zamislite da naše Sunce bude smanjeno na veličinu grepfruta. To znači da bu Jupiter, najveća gasovita planeta našeg sistema, bio veličine graška.

Naučnici su koristili posebni NASA teleskop TESS, koji je koristio pad svjetlosti izazvan planetom koja prolazi ispred svoje zvijezde. Ta pojava naziva se “tranzitni metod” i taj metod iznosio je oko sedam odsto ukupnog izlaza svetlosti zijvezde. Zbog toga je i otkrivena takozvana “zabranjena planeta”.

Prihvati notifikacije