Politika

“Otac Daytona” uzburkao mnoge porukom: NATO bombardovanje je bilo neophodno

Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije James O'Brien izjavio je da odluka da se upotrebi sila uvijek sa sobom nosi brojne teške odluke i ima ozbiljne posljedice.

James O´brien Predsjedništvo bih
FOTO: BOSNAINFO

Govoreći o 25. godišnjici napada NATO-a na SR Jugoslaviju, O’Brien je najavio zajedničku izjavu sa evropskim partnerima, ponavljajući da je upotreba sile uvijek trezvena i teška odluka.

To je bilo neophodno u tom trenutku, jer je vlada u Beogradu odlučila da koristi silu, a ne da vodi dijalog, ocijenio je O’Brien.

Prisjećajući se 1998. godine, kada se razgovaralo o situaciji na Kosovu, O’Brien je rekao da je tada bilo dosta mirovnih inicijativa sa predstavnicima Kosova i Srbije i Crne Gore, s ciljem da se zaustavi nasilje i obezbijede prava za građane na Kosovu.

Pročitajte još

On je ukazao da je odluka da se koristi oružje bila u rukama drugih ljudi, a ne onih koji su vodili pregovore.

O’Brien je istakao da šestorka sa Zapadnog Balkana želi da bude dio Evropske unije i dodao da SAD snažno podržavaju integraciju tih zemalja u evropske strukture i evroatlanstke integracije, ako to žele.

Naveo je i da Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Savjeta EU da se otvore pregovori sa Bosnom i Hercegovinom i smatra da je to još jedna potvrda stava da je budućnost regiona u EU, prenosi N1.

To je dobar korak i radit ćemo blisko sa kolegama iz EU da region približimo Uniji, kazao je O’Brien i dodao da je to još jedno ohrabrenje regionu da se reformiše i zauzme svoje mjesto u Uniji.