Region

Osumnjičen za ubistvo, majka mu se ubila: Ovo je priča o čovjeku koji je na Cetinju ubio monstruma

Masakr na Cetinju potresao je Balkan

FOTO:
FOTO:

Nenad Kaluđerović, za kojeg se vjeruje da je jučer popodne ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima bogatu i bizarnu biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. godine i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje, piše srpski Blic.

Blic podsjeća da je te 2006. godine 13. avgusta – skoro 16 godina od dana krvavog pira Borilovića – oko 22 sata u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović. Kako je tada saopćila policija, za ubistvo je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potjernica.

Isti Nenad Kaluđerović jučer je ponovno dospio u žižu javnosti. Kaluđerović je, prema pisanju crnogorskog portala Standard, pobjegao poslije ubistva Borilovića te policija pregovara s njim da se preda.

Policija je saopćila da je Borilovića pogodio i njihov metak, ali da ne znaju koji je bio smrtonosan. Tek će nalaz obdukcije pokazati tko je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića.

Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića, Mitar Mitrović, bili su vjenčani kumovi. A Mitrović je bio vjenčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje djece Borilović prve ubio.

Dvije godine bio u bijegu

Kako su 2006. poslije ubojstva Jovanovića pisali mediji, porodica ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobjegne nakon ubistva, da cetinjska policija uopće nije blokirala grad i da ga MUP praktički i ne traži.

Porodici Jovanović odgovorio je lično Filip Vujanović, tada predsjednik Crne Gore, koji ih je u lipnju 2008. godine obavijestio da je za Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna tjeralica preko Interpola Podgorice te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vrijeme boravio u BiH, a da se sada nalazi u Rusiji.

Nakon dvije godine bijega Kaluđerović se predao, pisao je crnogorski Monitor. Na suđenju je izjavio da nije kriv i da nije ubio Jovanovića. Rekao je da je pobjegao jer je ranije bio u pritvoru nedužan pa nije htio da se to ponovi.

2010. godine Kaluđerović je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Jovanovića. Sedam mjeseci kasnije je oslobođen na ponovnom suđenju.

Majka ubijenog ubila se dva dana poslije.

Nakon toga 10-ak godina Kaluđerovića se nije spominjalo u medijima, sve do rujna prošle godine kada je uhapšen pod sumnjom da je počinio kazneno djelo terorizma jer je bio dio grupe koja je pokušala spriječiti ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Prihvati notifikacije