Svijet

OSUĐEN UBICA 10 AFROAMERIKANACA Doživotna robija za rasistu

Mladi pristaša ideologije prevlasti bijelog nad crnačkim stanovništvom osuđen je danas na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva desetero Afroamerikanaca 2022. u Buffalu, na zapadu američke savezne države New York.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/THE POST MILLENNIAL
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/THE POST MILLENNIAL

Payton Gendron (19) priznao je krivnju za ukupno 15 tačaka optužbe uključujući ubojstvo i terorizam motiviran mržnjom zbog masovne pucnjave u Buffalu 14. maja.

Nakon što je o napadu govorilo nekoliko rođaka ubijenih, Gendron se izvinio porodicama žrtava rekavši da sada ne može vjerovati što je učinio te se nada da njegov zločin neće motivisati druge da slijede njegov primjer. Riječ je o jednom od najsmrtonosnijih napada počinjenih zadnjih godina u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte još

“Jako mi je žao zbog sve boli koju sam nanio žrtvama i porodicama”, rekao je Gendron.

“Ne mogu izraziti koliko žalim zbog svih odluka koje su dovele do postupaka 14. maja. Učinio sam užasnu stvar tog dana. Pucao sam i ubio ljude jer su bili crnci, dodao je.

Uoči izricanja presude, član porodice jednog od ubijenog krenuo je prema Gendronu, ali je policija spriječila veći incident.

Pročitajte još

Gendron je prva osoba u New Yorku optužena za domaći teroristički čin motivisan mržnjom prema zakonu savezne države iz 2020. Neki od rođaka žrtava rekli su da žele da Gendron dobije doživotnu zatvorsku kaznu.

“Ne želim ti smrtnu kaznu”, rekao je Wayne Jones, jedini sin ubijene Celestine Chaney.

“Volio bih da te održe na životu tako da moraš patiti s mišlju o tome što si učinio do kraja života”, dodao je.

Prihvati notifikacije