Svijet

Osuđen bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz

Bivšem austrijskom kancelaru prijeti kazna do tri godine zatvora zbog optužbi da je dao lažne izjave tokom istrage o korupciji u njegovoj vladi.

kurz proglašen krivim
FOTO: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Nakon dvanaestodnevnog vijećanja, sud u Beču izrekao je presudu na suđenju bivšem austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu. 

Pročitajte još

Sudija je osudio Kurza za davanje lažnih izjava u parlamentarnoj istrazi

Kurc, koji je svojevremeno slovljen kao “vunderkind” Austrijske narodne partije, podnio je ostavku 2021. nakon odvojene istrage o korupciji. 

Tužioci u suđenju, koje je počelo u oktobru, optužili su 37-godišnjaka da je dao lažne iskaze u junu 2020. tokom istrage o njegovoj ulozi u osnivanju holding kompanije pod nazivom OeBAG. 

On je također ispitan zbog davanja lažnih tvrdnji u istoj istrazi o imenovanju svog bivšeg bliskog povjerenika Thomasa Schmida na rukovodeću poziciju. 

Kako prenosi Associated Press, privatna kopija optužnice uključuje inkriminirajuće tekstualne poruke na Šmidovom telefonu, piše Euronews.

Schmid je opširno svjedočio kao glavni svjedok optužbe na ovom slučaju. Kurz je negirao optužbe i implicirao da je na slučaj uticala politika

Sebastian Kurz je došao na vlast u dobi od 31 godine sa antiimigracionom platformom kao vođa Narodne stranke

Postavši kancelar 2017. godine, pozvao je na prijevremene izbore nakon ostavke njegovog vicekancelara koji je snimljen na snimku kako navodno obećava vladine ugovore potencijalnom ruskom investitoru. 

Kurz se vratio na vlast u koaliciji sa Zelenima početkom 2020., ali je ponovo podnio ostavku 2021. nakon što je postao meta druge istrage o sumnji na podmićivanje.

Ovaj slučaj je prvi put u 30 godina da se bivšem austrijskom kancelaru sudi.

Prihvati notifikacije