Sarajevo

Osmanović otvorio turnir 'Braća Bašović': "Velika sportska imena, ali i veliki heroji"

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u Domu mladih svečano otvorio 21. memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović”, koji se tradicionalno održava u Sarajevu u znak sjećanja na braću Bidu i Behudina Bašovića, pionire borilačkih sportova u Bosni i Hercegovini, sportiste i heroja Grada Sarajeva.

FOTO: KANTON SARAJEVO
FOTO: KANTON SARAJEVO

Pripala mi je čast da otvorim ovaj turnir, uz zajedničko prisjećanje na Bidu i Behudina Bašovića koji su svoje sportske uspjehe stavili po strani i nesebično se stavili na raspolaganje u odbrani domovini. Stoga su oni s razlogom sinonim za branitelje, ali i za sportiste. Velika sportska imena, ali i veliki heroji i njihova prerano ugašena mladost nama su ostavljeni u emanet da ih se na ovaj način sjećamo. Naša sloboda nije stanje, nego i radnja koju i trideset godina poslije činimo.

– Drago mi je da vidim da se iz godine u godinu povećava broj učesnika na turniru što samo govori kako organizatori rade odličan posao. Svim akterima turnira želim mnogo sportske sreće danas i nadam se da ćemo ga uspjeti podići na još veći nivo, jer su to Bido i Behudin zaslužili svojim uspjesima – poručio je ministar Osmanović.

Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu u Trogiru 1988. godine. Bio je prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom Grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, saopćeno je iz Vlade KS.

Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i najboljim sportistom BiH. Također je bio prvak Jugoslavije u full kontaktu.

Prihvati notifikacije