Svijet

Orban: Treba odgovoriti na "teška pitanja" prije članstva Ukrajine u EU

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da će se morati odgovoriti na "veoma teška pitanja" prije nego što Evropska unija uopće počne pregovore o članstvu s Ukrajinom, prenosi Reuters.

Viktor Orban
FOTO: BOSNAINFO

Zemlje EU bi u decembru trebale odlučiti da li će dozvoliti Ukrajini da započne pregovore o pridruživanju, za koje bi bila potrebna jednoglasna podrška svih 27 članica. Diplomate kažu da bi Mađarska mogla biti prepreka.

Ne možemo izbjeći pitanje – kada ćemo tokom jeseni imati pregovore u Briselu o budućnosti Ukrajine – možemo li zaista ozbiljno razmotriti članstvo neke zemlje, da započnemo pristupne pregovore sa zemljom koja je u ratu – rekao je Orban za državni radio.

Ne znamo kolika je teritorija ove zemlje, jer rat još traje, ne znamo kolika je njena populacija jer oni bježe… da primimo državu u EU ne znajući njene parametre, ovo bi bilo bez presedana. Tako da mislim da moramo odgovoriti na vrlo duga i teška pitanja dok ne dođemo do stvarne odluke o početku pregovora o pristupanju – rekao je on.

Orban njeguje toplije veze s Moskvom nego mnogi njegovi partneri iz EU i više puta se hvatao u koštac s Kijevom, uključujući i pravo etničkih Mađara da uče na svom maternjem jeziku nakon što je Ukrajina 2017. usvojila zakon kojim se ograničava upotreba manjinskih jezika u školama.

Orban je u ponedjeljak u parlamentu rekao da Mađarska neće podržati Ukrajinu ni po jednom pitanju u međunarodnim odnosima dok se tamošnjim etničkim Mađarima ne vrate jezička prava.

Mađarska je članica NATO-a i protivi se invaziji Rusije na Ukrajinu. Mađarska je odbila da isporuči oružje Ukrajini, ali je dočekala ukrajinske izbjeglice koje bježe od rata.

Prihvati notifikacije