Svijet

Orban: Mađarska neće blokirati podršku NATO-a Ukrajini

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o podršci Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome učestvovati, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban tokom posjete Budimpešti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga.

Viktor Orban
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošli je mjesec ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini “luda misija”.

“Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, premda se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Pročitajte još

Orban je rekao da je dobio jamstva od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike, prenosi N1.

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi izravno miješati u sukob.

Budimpešta je već prije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Stoltenergov posjet Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila nazočna.

Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u srpnju na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini.

“Premijer i ja danas smo dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o financijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordiniaciji pomoći Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

“Uvjeren sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima.”