Svijet

Orban: "Jedina ozbiljna šansa za mir postoji ako se on vrati"

Njih dvojica su se sreli u augustu 2022. u Bedminsteru, u New Yersey, u Trumpovom golf klubu kada je Orban otputovao u SAD da govori na Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji (CPAC) u Teksasu.

Viktor Orban
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će naredne nedelje posjetiti bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa na Floridi i opisao mogući povratak Trampa na funkciju predsjednika kao “jedinu ozbiljnu šansu” za okončanje rata u Ukrajini.

Obraćajući se na Diplomatskom forumu u Turskoj, Orban je takođe, sugerisao da bi Trampov mogući povratak u Bijelu kuću mogao pomoći da se okonča sukob u Gazi, prenio je AP.

“Jedina ozbiljna šansa za mir postoji ako se on vrati i postigne mir”, rekao je Orban na forumu.

On je istakao da će u suprotnom, rat između Ukrajine i Rusije biti dug.

Trumpov povratak “je preduslov za snažan i brz mir na evropskom kontinentu”, dodao je on.

Orban je rekao da je uvjeren da rata u Ukrajini „sada ne bi bilo“ da se Trump nalazio na funkciji predsjednika kada je rat počeo, prenosi Nova.sr.

Pročitajte još

Komentarišući rat u Gazi, mađarski premijer je naveo da Trump “razume” ovaj sukob.

“Učinio je nešto što je stvorilo nadu”, rekao je Orban u vezi sa Abrahamovim sporazumom koji je imao za cilj normalizaciju veza između Izraela i zalivskih država.

Orban i Tramp su, kako navodi američka agencija AP, dugogodišnji saveznici i bivši predsjednik SAD ga redovno hvali u svojim predizbornim govorima.

Njih dvojica su se sreli u avgustu 2022. u Bedminsteru, u New Yersey, u Trumpovom golf klubu kada je Orban otputovao u SAD da govori na Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji (CPAC) u Teksasu.

U aprilu 2023, kada su podignute optužbe za prvi od četiri Trampova krivična slučaja, Orban je objavio poruku podrške Trumpu pozivajući ga da “nastavi da se bori”.

Tramp je početkom 2022. rekao da daje “potpunu podršku” Orbanovoj kampanji za reizbor te godine.

Prihvati notifikacije