Svijet

Orban: Brisel ignoriše stvarnost i volju naroda

Novo rukovodstvo EU zadržaće kurs nastavka sukoba u Ukrajini i suprotstavljanja Rusiji, suprotno volji većine Evropljana, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, komentarišući ishod neformalnog samita EU u Briselu.

FOTO: EPA-EFE/IAN LANGSDON
FOTO: EPA-EFE/IAN LANGSDON

“Oni ignorišu stvarnost, ignorišu ishod evropskih izbora i zanemaruju volju evropskog naroda. Ne treba da budemo naivni, oni će nastaviti da podržavaju migracije i slaće sve više novca i oružja za rat između Rusije i Ukrajine”, rekao je Orban na društvenim mrežama.

Mađarski premijer je napomenuo da su poslije izbora za Evropski parlament stranke desne orijentacije ojačale, dok su ljevica i liberali izgubili svoje pozicije.

“Međutim, umjesto da slušaju mišljenje birača, političari iz najveće frakcije u Evropskom parlamentu – Evropske narodne partije – udružili su se sa ljevicom i liberalima”, rekao je premijer, koji je prisustvovao samitu u Briselu.

On je rekao da su oni juče postigli dogovor i među sobom podijelili kancelarije za upravljanje EU, prenio je TASS.

“Nećemo podleći tome. Ujedinićemo napore evropske desnice, a borićemo se sa birokratama, koji zagovaraju migracije i rat”, naglasio je Orban.