BiH

Optuženi granični policajci Nijaz Halilović i Đorđe Mijović: Otkriveno šta su uradili

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nijaza Halilovića (1973) iz Goražda i Đorđa Mijovića (1991) iz Istočne Ilidže, policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH oni se terete da su 26. avgusta 2021. godine na MGP Hum, opština Foča, “obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih lica Granične policije BiH, raspoređenih na poslovima prvooptuženi vođe tima, a drugooptuženi policajaca granične kontrole lica i vozila na ulazu u BiH, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti”.

Pročitajte još

“U optužnici se navodi da su optuženi navedenog dana, za vrijeme trajanja pandemije Covid-19 i velikog broja zaraženih lica, prilikom granične kontrole putnih isprava putnika autobusa – minibusa registarskih oznaka Republike Crne Gore, državljaninu Republike Albanije, koji nije imao potrebna Covid odobrenja i potvrde, nezakonito omogućili ulazak na teritoriju BiH, nakon što su od navedenog lica zahtijevali i primili novčanu korist, te na taj način za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist”, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su optuženi postupili su protivno odredbama Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC), Zakona o strancima, Pravilnika o ulasku i boravku stranaca i Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

“Optuženi se terete da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 29. istog Zakona”.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je potvrdio.