BiH

Optužen Samir Nukić: Na Facebooku vrijeđao djecu koja su u ratu ubijena u Vitezu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Samira Nukića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

djeca ubijen u ratu
FOTO: RSE
Djeca koja su poginula od granate u Vitezu

Iz Tužilaštva su još saopćili da navode optužnice planiraju dokazivati saslušanjem četiri svjedoka, među kojima i predstavnika oštećenih, jednog vještaka, te ulaganjem oko 20 materijalnih dokaza.

Pročitajte još

Kako je ranije saopćeno, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je “ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”.

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužilaštvo podiglo a Sud potvrdio po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine. Nedavno je Sud BiH po ovom članu zakona potvrdio prvu optužnicu protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja haškog osuđenika Ratka Mladića.

Za smrt osmero djece iz Viteza koja su sredinom 1993. poginula u eksploziji granate, ni nakon 29 godina niko nije odgovarao. Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja djevojčica Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.

Prema dosad poznatim informacijama, Armija BiH je iz pravca Počulice ispalila jednu ili dvije minobacačke mine 120 mm, kojom prilikom su ubijena djeca.