Politika

Općinski odbor SDP-a iz Novog Grada podnosi kolektivnu ostavku!?

U ponedjeljak će članovi Općinskog odbora SDP-a Novi Grad svoju kolektivnu ostavku sa potpisima više od trideset članova predati na protokol Centrale SDP BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tridesetak članova Općinskog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine kolektivno je ovih dana napustilo članstvo u organima te stranke. Ovaj čin je posljedica, ali očito ne i vrhunac krize koja već duže vrijeme plamti na relaciji Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo i općinskih organizacije ove stranke u Kantonu Sarajevo.

Kako piše u kratkoj informaciji upućenoj čelnicima SDP-a BiH, na kolektivnu ostavku članovi ovog Odobra SDP BiH odlučili su se „zato što je zaključkom Predsjedništva SDP-a od 8. 9.2023 otkazana izborno-izvještajna konferencija OO SDP Novi Grad Sarajevo te uvršten prijedlog Kantonalnog odbora SDP Sarajevo za raspuštanje OO SDP Novi Grad o kojem će PredsjedNištvo SDP-a BiH donijeti odluku na prvoj narednoj sjednici“…

U tekstu se navodi da je za krizu u ovoj organizaciji isključivi krivac Kantonalni odbor SDP Sarajevo koji nije poštovao „ni volju većine, ni Statut SDP BiH“, te da se zbog toga članovi Općinskog odbora SDP-a osjećaju „poniženi i omalovaženi, uprkos izvrsnom rezultatu (8.700 glasova) ostvarenom na Općim izborima“.

Da se unutar SDP BiH u Kantonu dešavaju ozbiljne turbulencije pisao je prije desetak dana portal „Valter“. U članku je objavljeno je pismo koje je pet predsjednika općinskih odbora SDP-a BiH uputilo vrhu svoje stranke zahtjevajući od njih zaustavljanje obračuna koje provodi Adnan Šteta, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo „sa svojim ljudima prema predsjednicima OO Novo Sarajevo i Novi Grad“.

Igor Stojanović (predsjednik OO SDP-a Centra), Samir Suljević (Novo Sarajevo), Mahir Delić (Novi Grad), Elvedin Tatarević (Trnovo) i Selma Alić Barić (Ilijaš) u pismu su tražili od predsjednika stranke Nermina Nikšića i ljudi oko njega da ne dopusti Adnan Šteti raspuštanje općinskih odbora SDP-a u Novom Sarajevu i Novom Gradu.

Izvori portala „Valter“ su naveli da iza akitvnosti Štete, ministra saobraćaja u Vladi Kantona, zapravo stoji Damir Hadžić, bivši načelnik Novog Grada i ministar komunikacija u Vijeću ministara BiH, jedan od glavnih aktera afere „Reket“. Njima su, navodno, bliski i Kenan Magoda, kantonalni ministar kulture i sporta i federalni ministar Vojin Mijatović.

„Dva nezavisna izvora iz samog vrha stranke Valteru su potvrdila da je krajni cilj ove grupe špreuzimanje SDP-a BiH. Plan je kao što smo naveli da Šteta zamijeni Nikšića sljedeće godine, pri čemu bi Hadžić ostao siva eminencija, čovjek koji bi preko Štete vukao sve poteze“, naveo je ovaj portal.

U članku se navodi i da su predsjednici SDP-a Novi Grad i Novo Sarajevo, Mahir Delić i Samir Suljević „suprotstavili Damiru Hadžiću u vezi sa povećanjem cijena registracije vozila. Podsjećamo da je Hadžić direktor(predsjednik Uprave) velike osiguravajuće kuće „Euroherc osiguranje“, prenosi Slobodna Bosna.

Prihvati notifikacije