Retrovizor

ONO ŠTO JE RADIO ZA NJU, NIJE NI ZA JOVANKU: Ovoj legendarnoj glumici Tito je pravio zagorske štrukle

Sofija Loren bila je Titov gost 15 dana na Brijunima. Josip Broz Tito je za vrijeme svoje vladavine ugostio brojne svetske zvezde poput Elizabeth Taylor, Sophie Loren i Richarda Burtona. Svi oni su se divili jedni drugima, a i na Jovanku Broz su ostavili dobar utisak, rekla je Nada Budisavljević, Jovankina sestra.

FOTO: JOVANKA I TITO/FOTOGRAFIJA IZ 1960. GODINE
FOTO: JOVANKA I TITO/FOTOGRAFIJA IZ 1960. GODINE

Upravo ona je u knjizi Žarka Jokanovića “Moja sestra Jovanka Broz”, otkrila zanimljivosti iz života Josipa Broza Tita i prve dame.

O posjeti holivudske dive Sofije Loren se danima pričalo. Bila je Titov gost 15 dana na Brijunima. Nada kaže da je tom prilikom glumica dovela i svog sina koji je tad imao samo godinu i po dana. Došla je s jednom švicarskom dadiljom i bila je u vili “Jadranka”. Svaki dan je dolazila na plažu, a Tito i Jovanka su sve vrijeme bili s njima. Svakog dana je telefonirala s mužem Karlom Pontijem. Kosu je prala destilovanom vodom i stavljala je maslinovo ulje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kad bi je fotografisali, uvijek je okretala profil koji je bio lepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sofija Loren je jako volela da kuha. Poslije je izdala knjigu “Sofija u kuhinji, s ljubavlju”, tako nekako. I ona je pripremala soseve za špagete. Pošto se pravila velika količina tih soseva, sjećam se da je u to stavljala teleće, svinjsko meso i pršutu, ali kad sam čula da ide i osam kilograma svežeg paradajza, bila sam iznenađena. I to je stvarno bilo veličanstveno. Pravi specijalitet. I onda smo svi to jeli, svi zajedno, bilo je božanstveno, ispričala je Jovankina sestra.

FOTO: WIKIMEDIA
FOTO: WIKIMEDIA

Nada kaže da je Tito za Sofiju pravio zagorsku štruklu. On je uživao to da radi, bio je tu i neki kuhar, ali je insistirao da on to radi. Pravio je štrukle, štrudlu s jabukama. Lično je razvijao tijesto na tom stolu i motao ga. Uživao je u tome. Ne znam baš da li je tačno znao koliko baš čega tu ide ili mu je kuhar u tome pomagao, ali je sam sve to mjesio i pekao, rekla je.

S druge strane, Jovanka nije voljela da kuha, niti da provodi mnogo vremena u kuhinji. Nije ni kuhala Titu dok su bili zajedno, ali je zato uvijek voljela da proba ukusna jela. Svašta je voljela da jede, bila je sladokusac, zaključila je njena sestra Nada. (Insider.hr)

Prihvati notifikacije