Magazin

Ono što je MLADA U GRČKOJ uradila ne viđa se na SVADBAMA U BiH

Koliko svadbi, toliko i običaja. Donekle je to tačno, mada je ispravnije reći - koliko zemalja, toliko svadbenih običaja.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Iza tih tradicija kriju se zanimljive priče, a običaji su nekada toliko nesvakidašnji da začude strance koji su navikli na neku drugačiju praksu. Ako se nađete na svadbi u Grčkoj, možete da naiđete na ovakav prizor.

Mlada u Grčkoj usred svadbe lomi tanjire. Iz sve snage i sa osmijehom. Da se ovako nešto desi na vjenčanju u BiH, ili bilo gdje drugdje, osim kod Grka, reakcije svatova bile bi drugačije.

A tanjiri se ne lome tak tako… Lomljenje ovih predmeta je zapravo u Grčkoj radostan čin kojim se tjeraju zli duhovi koje inače privlači slavlje. Ovaj običaj je dostigao vrhunac šezdesetih i sedamdesetih godina, pored tanjira nekada se lome i čaše.

Vjenčanje u Grčkoj prati i praksa vezana za “koumbaro” odnosno kuma koji ima izuzetno važnu ulogu na svadbi, a jutro na dan vjenčanja brije mladoženju, što je primjer njihovog zajedničkog povjerenja koje nadilazi prijateljstvo.

Kakvi običaji se praktikuju u ostalim zemljama?

Njemačka i polterabend

U Njemačkoj, noć prije vjenčanja, mladenci organizuju polterabend, proslavu na kojoj gosti razbijaju porculan—obično ispred nevjestine kuće, kako bi osigurali sreću u braku budućeg bračnog para.

Nakon te svečanosti, par čisti razbijene krhotine kako bi oterao zle duhove, i tako na simboličan način dočarava svoju sposobnost da se zajedno suoče sa poteškoćama u bračnom životu.

Poslije svadbe, mladenci gaze preko staze od jelovih grana koje simbolizuju njihovu srećnu i plodnu budućnost i slijedi zatim baumstamm sägen, ritual u kojem udružuju snage kako bi prepolovili drvo. Slično kao i čišćenje polterabendom, ovaj svadbeni običaj predstavlja snagu bračnog para, piše vogue.com.

Kuba i “novčani ples”

Ples sa novcem je svadbena tradicija koja je zastupljena u mnogim kulturama, a manifestuje se različito u zavisnosti od religija. Na kubanskim svadbama očekuje se da svaki džentlmen koji pleše sa mladom prikači novac na njenu haljinu, što je slavljenički gest koja doprinosi medenom mjesecu mladenaca i drugim troškovima vjenčanja.

Mađarska i menyecske ruha

Na mađarskom vjenčanju, kasnije tokom dana nevjesta oblači crvenu haljinu. Prema tradiciji, mlada će se u ponoć presvući u novu haljinu koja se zove menyecske ruha, poznata kao “nova haljina za ženu”. To bi trebalo da simbolizuje da je ona zvanično udata.

Škotska i Quaich

Ceremonija quaich je zdravica rezervisana za mladence, sa šoljom sa dvije ručke: quaich, od milja poznata kao škotska šolja ljubavi. Par razmjenjuje gutljaje, svaki naizmenično poslužuje drugoga. Ovaj simboličan čin sažima jedinstvo porodice mladenaca.

Italija i bombonjera

Završetak vjenčanja često je gorko-sladak, naročito na vjenčanju u Italiji, gdje mladenci svojim gostima poklanjaju bombonjere,od ušećerenih badema i to je simbol sreće i ljubavi, kao i porodičnog života, piše Blic.

Običaji na Balkanu

Kada je riječ o običajima na svadbama na Balkanu, tu se izdvajaju otkup mlade, koji obavljaju djever i brat nevjeste i bacanje sita sa žitom preko kuće mladoženje. Ako nevjesta baci ovaj predmet i on se zadrži na krovu, to je znak dobre sreće u braku. Poštuje se i redosljed svatova, pa bi prvo trebalo da ide kum i mladoženja, zatim djever s mladom i ostali svatovi.

Sigurno znate i za običaj zvan nakonče kada mlada uzima u naručje najmlađe dijete iz porodice mladoženje i okreće ga kako bi ona i njen muž imali djece i kako bi njihovi nasljednici bili zdravi, pa zatim da svekrva mladoj okrene papuče kad prvi put dolazi u kuću itd…

Pišite nam u komentare za običaje koji su vam čudni, a svjedočili ste istim? 🙂