Život

Omerović na godišnjicu zatvaranja logora u Kamenici: "Borba za istinu i pravdu nikada ne prestaje"

Otkrivanjem Spomen-ploče, postavljene u znak sjećanja na žrtve terora, na lokaciji bivšeg logora 'Lovački dom Franjo Herljević' u Kamenici, općina Zavidovići, danas je obilježena 31. godišnjica njegovog zatvaranja.

FOTO: VISOKO.BA
FOTO: VISOKO.BA

Radi se o logoru koji je formirala 2. ozrenska laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) i 9. bataljon Vojne policije odreda ‘Kamenica’ tokom maja 1992. godine, a kroz koji je do kraja augusta te godine ‘prošlo’ oko 100 logoraša, ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva s područja Zavidovića, Žepča, Zenice…

Kako je Feni kazao predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Seid Omerović, ova i slične manifestacije obilježavanja svjedoče o tome kako borba za istinu i pravdu nikada ne prestaje.

U tom je kontekstu istaknuo kako je ljude moguće dijeliti na samo dvije kategorije – “one koji su spremni na istinu i pravdu i one koji nameću nekakve ekskluzivitete za vlastiti narod, dok drugi tu nisu poželjni“.

Potcrtao je kako je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i ovaj put, zajedno sa svojom članicom – Udruženjem logoraša Zavidovići, ukazao na neupitnu žrtvu i ulog logoraša u izgradnji države BiH.

Omerović je, istovremeno, iskazao nezadovoljstvo obimom i dinamikom procesuiranja ratnih zločina, odnosno saradnjom sa tužilaštvima i sudovima u BiH, ocijenivši da je ono što urađeno apsolutno nedovoljno, pogotovo ima li se u vidu težina i obim počinjenih zločina, kao i činjenica da je od inkriminiranog perioda proteklo više od 30 godina.

Nažalost to, kako je kazao, potvrđuje tezu da će mnogo počinjenih zločina na ovom svijetu ostati nekažnjeno. Zadatak Saveza logoraša u tom kontekstu je da da’ svoj doprinos putem svjedočenja i istrajavanja na istini i pravdi – poručio je Omerović.

U osvrtu na aktuelni status logoraša, podsjetio je kako je napokon formirana interesorna radna grupa predvođena Federalnim ministarstvom pravde, koja će, kako kaže, u narednom periodu, u skladu sa dosadašnjim obećanjima, istrajavati na tome da zakon o logorašima, odnosno zakon o zaštiti žrtava ratne torture konačno ugleda svjetlo dana. Ako u tome uspijemo, možemo reći da smo djelimično ispravili nepravdu prema 100.000 logoraša, živih svjedoka agresije na Bosnu i Hercegovinu – konstatirao je Omerović.

Prihvati notifikacije