Sarajevo

Okrugli sto - Učiniti sve da se osobe s teškoćama osjećaju kao ravnopravni članovi društva

Tokom okruglog stola u Sarajevu „Crno-bijeli svijet osoba s teškoćama u mentalnom zdravlju“, predstavnici Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu „Drin“ iz Fojnice poručili su da će činiti sve na daljnjem unapređenju uvjeta boravka i kvaliteta života njenih štićenika.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Odgovornima u lancu odlučivanja je upućen apel „da nas sistem prepozna toliko da se bez teškoća možemo posvetiti cilju, a to je da se osobe s teškoćama osjećaju kao punopravni članovi društva“.

Povod za održavanje navedenog okruglog stola u Sarajevu bio je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, ali su organizatori već na početku skupa naglasili da je ciljano izabran dan kasnije želeći naglasiti koliko je bitno govoriti o problemu osoba s teškoćama ne samo na njihov internacionalni dan. O tome treba brinuti svakog dana u godini, sve radi unapređenja kvaliteta života ovih osoba i njihovog boravka u ustanovama kao što je „Drin“.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Direktor „Drina“ Adis Ramić je napomenuo da povodom ovog datuma, aktivnosti u Umjetničkoj galeriji BiH, gdje je današnji okrugli sto održan, traju već 15-ak dana.

– Osnovni motiv je da razbijamo okove, sklanjamo ograde, da izlazimo u lokalnu zajednicu i na najbolji način vršimo povjerenu nam ulogu u korist naših štićenika  – rekao je Ramić.

Naglasio je da su njegovi saradnici, uposlenici „Drina“, apsolutno najzaslužniji za održavanje skupa.

– Ovo je pokazatelj da Ustanova „Drin“ u Fojnici ima sposobnost da na značajnom nivou uradi nešto kvalitetno, korisno za ubuduće i široj društvenoj zajednici. Zašto ovo radimo? Uvijek ćemo alarmirati ‘na sva zvona’ s ciljem da jednog dana sistem nas toliko prepozna da možemo mirno, bez opterećenja – finansijskih, logističkih, administrativnih, pravnih i svih drugih s kojima se danas suočavamo, posvetiti se isključivo djelatnosti, profesiji. Na koncu, šta bi trebalo da bude rezultat, da se korisnici naših usluga, koji trebaju pomoć društva, osjećaju njegovim punopravnim članovima a ne zapostavljenim, izolovanim, kao i da im nije uskraćeno ništa u poređenju s drugima – kazao je Ramić.

Na djelatnicima iz ove oblasti je da stalno ukazuju na potrebe populacije kojom se bave i na stanje u oblasti socijalne zaštite kako ‘socijala ne bi bila socijala’, dodao je Ramić, već vrlo ozbiljna društvena djelatnost i vrlo ozbiljna politika koja će Bosnu i Hercegovinu rangirati na ljestvici zemalja koje veoma ozbiljno postupaju s najslabijim kategorijama društva i pokazaju svijetu da njeguje evropske vrijednosti.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Okrugli sto održan je u prostoru u Umjetničkoj galeriji BiH gdje traje izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog „Vidi – Okvir nije granica“, posvećena štićenicima zavoda „Drin“.

Iz Umetničke galerije su povodom otvaranja izložbe prošlog mjeseca naveli da Kovačevićevim fotografijama, osobe s intelektualnim teškoćama i psihičkim oboljenjima dobivaju glas, a njihova priča postaje dio našeg zajedničkog iskustva. 

Inspiracija za ove slike nije proizvod slučaja; ona proizlazi iz brojnih posjeta umjetnika Ustanovi „Drin“ i njegovih dubokih prijateljskih veza s korisnicima, navedeno je također.

Prihvati notifikacije