Svijet

Oko 67 posto vodovoda i sanitarne infrastrukture uništeno u Gazi od 7. oktobra

Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćila je u srijedu da je 67 posto vodovoda, sanitarnih objekata i infrastrukture uništeno ili oštećeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Agencija UN-a je naglasila hitnu potrebu za djelovanjem kako bi se spriječila dalja katastrofa.

“Dok se zarazne bolesti nastavljaju širiti i temperature rastu, nedostatak higijene i dehidracija predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi širom Gaze”, objavila je UNRWA.

UNRWA ima ključnu ulogu u pružanju usluga i spašavanja života palestinskih izbjeglica, ali uništenje osnovne infrastrukture u Gazi pogoršava ionako nesigurnu situaciju, ostavljajući mnoge stanovnike bez pristupa pitkoj vodi i sanitarnim objektima.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine ubijeno je 37.396 Palestinaca, većinom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.