Sarajevo

Oglasili se sa KCUS-a: Jedna pacijentica je zloupotrijebljena, apel za pomoć nije potreban

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da je došlo do zloupotrebe maloljetne pacijentice u smislu da je za nju otvoren apel za pomoć, no sa KCUS-a kažu da raspolažu potrebnim lijekovima.

FOTO: AA
FOTO: AA

Imajući u vidu apel za pomoć malodobnoj pacijentici V.Š. hospitaliziranoj na Pedijatrijskoj klinici KCUS, koji se širi društvenim mrežama, u cilju istinitog informisanja javnosti, KCUS obavještava javnost o slljedećem:

“Klinički centar Univerziteta u Sarajevu raspolaže potrebnim lijekovima, hranom, higijenskim i ostalim potrepštinama neophodnim za adekvatno liječenje i zbrinjavanje bolesnika, na svim klinikama”, navodi se u zvaničnom saopćenju KCUS-a.

Dodaju kako apeli za pomoć nisu opravdani i predstavljaju svojevrsnu zloupotrebu te će zbog toga podnijeti i prijavu u MUP-u KS.

“Apeli za pomoć apsolutno nisu opravdani i predstavljaju svojevrsnu zloupotrebu pacijentice od strane osobe koja objavljuje takve statuse te ometaju osoblje Pedijatrijske klinike u radu. S toga ćemo tu osobu i prijaviti MUP-u KS. Vjerovatno to radi za ličnu korist, što će nadležni organi utvrditi”, ističu sa KCUS-a.

Naglašavaju, nadalje, da malodobna pacijentica V.Š. svakodnevno ima dijetalnu ishranu u skladu sa oboljenjem, koja se odobrava od strane nutricioniste KCUS i na preporuku ljekara.

S obzirom na specifičnost oboljenja pacijentica ne smije jesti ništa izuzev preporučene i strogo kontrolirane hrane.

“U objavljenom postu traži se i odjeća, što također nije potrebno. Pedijatrijska klinika raspolaže dovoljnim količinama pidžama i odjevnih predmeta u slučaju da pacijenti nisu sa sobom ponijeli vlastite”, dodali su sa KCUS-a.

Za kraj, dodaju da se zloupotrebom, kao što je ova, uznemirava osoblje i nanosi šteta statusu KCUS.

Prihvati notifikacije