Politika

Oglasili se predsjednici stranaka Trojke: Ovo su crvene linije ispod kojih nećemo ići...

Delegacije stranaka Trojke, predvođene predsjednicima, sastali su se danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sa ambasadorima zemalja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovim povodom, javljaju iz SDP-a BiH, razmatrana su trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na dijalog domaćih i međunarodnih aktera u cilju prevazilaženja političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova.

– Delegacija stranaka Trojke je imala jedinstven stav, da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize, uz nepodijeljen stav o neupitnosti euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. Također, predstavnici Trojke su izvijestili ambasadore o naporima koji su načinjeni u smjeru stabilizacije političkih prilika, ali i naveli crvene linije ispod kojih neće ići u daljim procesima na svim nivoima, dodaje se u saopćenju.

Ambasadori zemalja PIC-a ponovili su svoj stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta i naglasili pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Odbačene su sve antidejtonske i antiustavne aktivnosti kojim se destabilizuju političke prilike u zemlji i u regiji. Ambasadori su naglasili da nikakvo ugrožavanje ustavnog ustrojstva BiH neće proći bez odgovora, kao i da cijene spremnost Trojke da vodi politiku dijaloga.