Sarajevo

Oglasili se iz KCUS-a: Imenovanje Gavrankapetanovića je zakonito

Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ostaje kod stava da je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zakonito i pravično predložen za direktora KCUS-a, saopćio je taj odbor.

FOTO: GRAD SARAJEVO
FOTO: GRAD SARAJEVO
Ilustracija

Gavrankapetanović, prvorangirani kandidat, predložen je na osnovu zakonitog konkursa koji je provela posebna komisija čiji izvještaj o radu je usvojio Privremeni upravni odbor, konstatovano je na šestoj redovnoj sjednici tog tijela nakon razmatranja informacije Federalnog ministarstva zdravstva o uskraćivanju saglasnosti za imenovanje Gavrankapetanovića na dužnost generalnog direktora KCUS-a. Privremeni upravni odbor je razmatrao i pristigle akte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih te zaključio da predloženi kandidat ispunjava sve uvjete javnog konkursa.

Pročitajte još

 – Odbor primjećuje da je federalni ministar zdravstva, prilikom uskraćivanja davanja saglasnosti, izašao iz okvira svojih nadležnosti, paušalno tumačio propise o visokom obrazovanju, koji nisu u nadležnosti Federalnog ministartva zdravstva i propustio dati pouku o pravnom lijeku, čime je onemogućio preispitivanje doneseg akta i uskratio zaštitu prava kandidata – navedeno je u saopćenju Privremenog upravnog odbora.

Odbor je najavio da će poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi zaštitio integritet KCUS-a, kao i dignitet svih svojih članova.

Istovremeno, Privremeni upravni odbor poduzima sve aktivnosti za nesmetan rad i funkcionisanje KCUS-a i vraćanje fokusa na zdravstvenu zaštitu građana, saopćeno je također.

Prihvati notifikacije