Svijet

Održan tajni skup u Moskvi: Svi su pričali o miru, a onda se ustao Peskov i izrekao riječi koje su prenerazile sve

Jedne večeri krajem decembraa 2022. godine, skupina starih prijatelja okupila se u Moskvi u stanu jednog visokog državnog dužnosnika, piše Guardian.

FOTO: EPA-EFE/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
FOTO: EPA-EFE/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Među gostima su bili članovi kulturne i političke elite u Ruskoj Federaciji, a nazdravljajući dolasku nove godine izrazili su nadu u povratak mira i normalnog života.

Kako je noć odmicala, čovjek kojeg nije trebalo posebno predstavljati, ustao je i podigao čašu kako bi nazdravio.

‘Pretpostavljam da očekujete da nešto kažem‘, rekao je Dmitri Peskov, dugogodišnji Putinov glasnogovornik, otkrio je jedan od dvojice ljudi koji su, odvojeno, za Guardian govorili o toj večeri pod uslovom da ostanu anonimni.

‘Stvari će postati puno teže. Sve ovo će trajati jako, jako dugo‘, rekao je Peskov.

Njegova je zdravica narušila raspoloženje među gostima, od kojih se mnogi privatno protive ratu u Ukrajini. ‘Bilo je jako neugodno slušati taj govor. Bilo je to jasno upozorenje da će rat trajati još dugo i da se trebamo pripremiti za dugu bitku‘, rekao je jedan od gostiju.

Više od godinu dana od početka invazije, koja je prema početnim ruskim planovima trebala trajati tek nekoliko sedmica, vlada Vladimira Putina priprema rusko društvo na mogućnost višegodišnjeg sukoba.

Govoreći nedavno radnicima u tvornici aviona u Burjatskoj oblasti, Putin je još jednom naglasio kako je rat zapravo egzistencijalna borba za preživljavanje Rusije.

‘Za nas to nije tek geopolitički zadatak, već pitanje opstanka ruske države i stvaranja uvjeta za budući razvoj naše zemlje i naše djece‘, rekao je predsjednik Putin.

Taj je govor bio sličan ranijim govorima, kazao je politički analitičar Maksim Trudoljubov, u kojima se ruski vođa sve više primiče onome što promatrači nazivaju ‘vječnim ratom‘ sa Zapadom.

‘Putin je praktički prestao govoriti o nekim konkretnim ciljevima ovoga rata. Niti je predložio ikakvu viziju kako bi neka buduća pobjeda trebala izgledati. Rat nema niti pravog početka, niti nekog predvidivog kraja‘, rekao je Trudoljubov.

Tokom Putinovog prošlomjesečnog govora o stanju nacije, ruski vođa je ponovio što sve zamjera Zapadu, naglašavajući da se Moskva bori za opstanak i da će naposljetku pobijediti.

Prikrivena poruka za narod je bila, kaže Trudoljubov, da rat u Ukrajini neće završiti tako skoro i da Rusi moraju naučiti kako živjeti s time, prenosi Jutarnji.hr.

Zapadni dužnosnici kažu kako su s nevjericom slušali Putinov ratoborni govor iz februara, uviđajući da Putin planira udvostručiti svoje ratne napore s vrlo malo prostora za povlačenje.

Jedan zapadni diplomat u Moskvi opisao je Putinov govor kao poruku narodu da se mora pripremiti za ‘rat koji nema kraja‘.

Isti je diplomat rekao da Putin nikada ne bi mogao prihvatiti poraz u ratu jer se čini da on uopće ne razumije ‘kako je to izgubiti‘.

Dodao je i kako Putin ne preispituje sukob, unatoč teškim gubicima i podbačajima u prošloj godini. Diplomat je naglasio i da je ruski predsjednik bivši KGB-ov operativac, a oni su uvježbani da uvijek nastave slijediti svoje ciljeve i da ih ne preispituju.

Drugi su kazali i kako je ruski vođa, koji, prema riječima zapadnih obavještajaca, osobno donosi taktičke i operativne odluke u Ukrajini, u svojim javnim govorima posve prestao spominjati situaciju u Ukrajini.

Prema analizi njegovih govora koju je napravio ruski medij Verstka, Putin je posljednji put spomenuo borbe u Ukrajini 15. januara kad je rekao da je dinamika njegove vojske ‘pozitivna‘.

To pokazuje da Kremlj s teškom mukom prihvaća da nije sposoban promijeniti tok događaja na bojnom polju, kaže Vladimir Gelman, koji predaje o ruskoj politici na Univerzitetu Helsinki.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Prihvati notifikacije