Retrovizor

Odlazak Hanke, lijepe Bosanke...Umrla je supruga Mehe Puzića

Prije pet dana ovaj svijet napustila je Hanka Puzić, supruga jednog od najpopularnijih pjevača narodne muzike, Mehe Puzića. Nekadašnji direktor "Jugotona", Siniša Škarica, ovako se oprostio od nje na društvenim mrežama:

Hanka i Meho Puzić
FOTO: HANKA I MEHO PUZIĆ/SINISA SKARICA - TVORNICA GLAZBE

Odlazak Hanke, lijepe Bosanke.

Prije dva dana stigla mi vijest iz tuđine: umrla Hanka Puzić, supruga jednog od najvećih pjevača narodne muzike Jugotonova rostera, Mehe Puzića.

Iako je sredinom 1960-ih započeo izvornim sevdalinkama “Mehmeda majka budila” i “Platno bijeli Sarajka djevojka” slavu diskografskog rekordera stekao je na prijelazu desetljeća pjevajući novoskladane pjesme iz vlastite kajdanke, ali i brata Bahrije te mnogih koji su se natjecali da im zvonki Mehin belkanto prepun klasičnog sevdaha snimi pjesme: od Tome Zdravkovića i Jugotonova producenta Blagoja Košanina do Đorđa Novkovića i Kemala Montena.

U velikoj karijeri svakako zasluge je imala opjevana ljubav s njegovom Hankom („Hanko, lijepa Bosanko“), koja mu je i na snimkama znala praviti društvo. Najuspješniji “Jugotonov” proizvod toga doba uopće bit će LP ploča Mehe Puzića objavljena u jesen 1969. “Majko, majko” izvedena u duetu upravo sa suprugom; zajedno s još tri naslova prodat će se do kraja 1971. godine u 385 330 kopija!

FOTO: FACEBOOK/SINISA SKARICA - TVORNICA GLAZBE
FOTO: FACEBOOK/SINISA SKARICA - TVORNICA GLAZBE

Priča kaže da su se sreli na plesu u Modriči, nije imala ni petnaest. Ljubav 23-godišnjeg pjevačkog početnika i lijepe tinejdžerice bila je jedna od onih “na prvi pogled”. Kratko su ašikovali i brzo ju je zaprosio. U braku bez djece – svi koji ih znaju reći će uzornom – živjeli su sve do rane Mehine smrti, mjesec dana prije njegove 70. u junu 2007.

Hanku sam poznavao kao sekretaricu Jugotonovog sarajevskog predstavništva, ujedno i legendarnog dućana ploča u Vase Miskina (danas Ferhadija). Tamo smo se sretali za svih boravaka u Sarajevu 1970-ih. Tamo, tačno prije 50 godina upisivala je sve potrebite podatke za ekskluzivni ugovor kojeg će zahvaljujući njezinu šefu Hamdiji Salkoviću potpisati “Bijelo dugme” na svojih prvih pet godina s “Jugotonom”.

Na to će me podsjetiti dobri nam Nikola Alexander Borota fejsbuk-porukom. Naravno, što ti je globalno selo, bio je on taj koji mi je iz tuđine, iz dalekog Novog Zelanda, poslao vijest da je tu u susjedstvu što smo ga nekad zvali domovinom ili tuzemstvom, preminula 7. februara Hanka Puzić, rođena kao Hodžić, 7. jula 1945.

Prihvati notifikacije