Svijet

Očekuje se odluka o ruskoj nafti

Grupa sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja, G7, trebala bi u srijedu ili četvrtak objaviti ograničenje cijena na izvoz ruske nafte.

FOTO: DAVID THIELEN /UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: DAVID THIELEN /UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Razina će se vjerovatno, kako je rekao viši zvanićnik američkog ministarstva financija, prilagođavati nekoliko puta godišnje, a ne mjesečno.

Ograničenje cijena na izvoz ruske nafte morskim putem trebalo bi se primijeniti 5. decembra, kao dio sankcija kojima se namjerava kazniti Moskva za invaziju na Ukrajinu.

Cilj mehanizma ograničenja cijena je smanjiti prihode Rusije od nafte za financiranje njezinog ratnog stroja, istovremeno održavajući dotok nafte na globalna tržišta kako bi se spriječili skokovi cijena. Ograničenje izvoza ruskih naftnih proizvoda trebalo bi početi 5. februara. Zvaničnik Ministarstva financija rekao je da se Europska unija savjetuje s članicama o gornjoj granici cijena.

Odluka o razini ograničenja cijena mogla bi doći već u srijedu ili četvrtak, nakon sastanka ambasadora EU-a, rekao je izvor upoznat s raspravom. Washington ne očekuje da će Rusija uzvratiti obustavom izvoza nafte, kao što je Putin upozorio da će se dogoditi.

Takav potez mogao bi povećati globalne cijene nafte, ali riskira oštećenje ruskih naftnih polja.

– Nemamo razloga očekivati ​​da će to učiniti jer, u konačnici, to nije u njihovom interesu – rekao je zvaničnik.

Prihvati notifikacije