Svijet

Obustavljen postupak: Austrijska ministrica Alma Zadić nije plagirala doktorsku disertaciju

Alma Zadić, austrijska ministrica pravosuđa, nije plagirala svoju doktorsku disertaciju. Ovo je nalaz Univerziteta u Beču koji je obustavio postupak za plagijat protiv Zadić (Zeleni). Univerzitet je to objavio u srijedu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nakon anonimne pritužbe, Univerzitet je angažirao međunarodne stručnjake koji su analizirali ministricinu pravnu disertaciju.

“Rezultat je sada jasan: nema plagijata”, objavljeno je, prenosi Der Standard.

“Nije dokazana namjera obmane radi stjecanja akademske titule”.

Zadić tako može zadržati doktorat. Za oduzimanje akademske titule odlučujuća je namjera stjecanja prevarom ili sistemsko obmanjivanje autorskim djelom, navode sa Univerziteta.

“Niti jedno niti drugo nije dostupno u slučaju disertacije Alme Zadić. Pitanja koja se odnose na izradu disertacije, s druge strane, nisu predmet postupka plagiranja, već se uzimaju u obzir kao dio ocjenjivanja”, navodi se.

“Uvijek sam govorila da su optužbe lažne”, rekla je Zadić u izjavi dostavljenoj Agenciji za standarde navođenja literature. “Ispitivanje Univerziteta u Beču je to potvrdilo. Zadovoljna sam što je postupak završen kako sam i očekivala.”

“Lovac na plagijate” Stefan Weber, pak, govori o “varanju” i “korupciji univerziteta”.

“Svakako je bilo za očekivati ​​da Univerzitet Zadić neće oduzeti doktorat, napisao je na svom blogu.

To se u Austriji posljednjih godina uglavnom nije događalo. S druge strane, nije bilo za očekivati ​​da će univerzitet “demantirati” postojanje plagijata.

Weber povlači paralele s disertacijom evropskog povjerenika Johannesa Hahna, čije je postupke za dokazivanje plagiranje također obustavio Univerzitet u Beču 2011. godine. Univerzitet time pravi “univerzitetsku korupciju”, navodi on.

“Univerzitet ne naziva plagijatom blago parafrazirajuće prepisivanje rečenica bez navođenja izvora. Nadalje, dopuštaju da je jednom izvor postavljen, a jednom ne. Kakva divna povelja za buduće akademce!, ocijenio je Weber.

Povod za pokretanje je anonimna prijava online medija Exxpress iz februara. Zadić je 2017. godine napisala disertaciju o utjecaju UN-ovog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na pravna kretanja u državama sljedbenicama. Za recenzente rada odabrani su stručnjaci iz područja međunarodnog prava i međunarodnog kaznenog prava.

Plagijat se događa kada se “tekstovi, sadržaji ili ideje usvajaju i izdaju za svoje”, stoji u austrijskom Zakonu o univerzitetu. To uključuje “osobito prisvajanje i korištenje tekstualnih odlomaka, teorija, hipoteza, nalaza ili podataka direktnim, parafraziranim ili prevedenim usvajanjem bez odgovarajuće identifikacije i navođenja izvora i autora”. Autor također mora djelovati s namjerom obmane.

Prihvati notifikacije