BiH

Obnovljen alem na Čaršijskoj česmi u Tuzli

Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli više od 130 godina krasi Čaršijska česma, koja je prolazila razne faze restauracije, ali njen dizajn plijeni pažnju mnoštva turista koji posjećuju Tuzlu.

FOTO: TUZLANSKI.BA
FOTO: TUZLANSKI.BA

Jedan od simbola Tuzle i građevina koja uz slane bunare i tuzlansku kozu najčešće možemo vidjeti na razglednicama grada jutros je dobila novi sjaj.

Naime, vrijedni radnici Gradskih službi obnovili su alem (metalni vrh) na Čaršijskoj česmi koji je nedostajao jedan određeni period.

FOTO: TUZLANSKI.BA
FOTO: TUZLANSKI.BA

Čaršijska česma podignuta je 1888. godine. Nosi ime po Čaršiji. Jedan je od prepoznatljivih znakova Tuzle. Slijeganje tla u Tuzli naštetilo je i česmi te je i ona bila srušena. Zahvaljujući entuzijastima i osobama poput Dragiše Trifkovića, koncem 1980-ih je ponovo vraćena na mjesto gdje je godinama bila.

Danas je među naljepšim znakovima grada Tuzle i bh. arhitekture. Sada već daleke 2007. godine BH pošta izdala je seriju od pet poštanskih maraka na temu česme, na kojoj je i tuzlanska čaršijska česma. (Foto: Blicko Junior/ Tuzlanski.ba)

Prihvati notifikacije