Sarajevo

Obilježena 32. godišnjica stradanja mještana naselja Krše! "Samo se složnih i jakih neprijatelj boji"

U Vogošći danas obilježena 32. godišnjica Bitke za naselje krše i Dan Mjesne zajednice „Vogošća I“

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

        “Naša je obaveza da pamtimo, da ne zaboravimo, da na ovakvim i sličnim manifestacijama, budućim generacijama, koje to ne mogu učiti u školskim klupama, govorimo istinu o onome kroz šta smo prolazili tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1982.-1995. godine”, rekla je Aida Zulić, jedna od mještanki vogošćanskog naselja Krše,  na današnjoj (25.05.2024.), centralnoj, manifestaciji u Vogošći.

Ova manifestacija je vezana za obilježavanja Dana Mjesne zajednice „Vogošća I“ i  32- ogodišnjice  Bitke za Krše, a koje su organizovali Organizacija šehidskih porodica i porodica poginulih boraca Vogošće,  predstavnici Mjesne zajednice „Vogošća I“ i organizacionog odbora mještana naselja Krše. Istakla je potrebu da se kroz memoriju sjećanja mladi napajaju istinom kako bi se, u vremenu pred nama, svojim znanjem, slogom i hrabrošću lakše oduprli svima onima koji bi i danas željeli da ugroze tekovine za koje su se borili njihovi najmilji.

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

        Pored Aide Zulić o značaju bitke za ovo vogošćansko naselje govorio je i Migdad Hasanović, Načelnik Općine Vogošća.

“Kako zaboraviti slike izmasakriranih tijela naših sugrađana Ibre, Ramiza i Kasima Krše te Ahmeda Piknjača i Asima Mrše, ubijenih  25.maja 1992. godine  od strane svojih komšija  kojima su vjerovali”, rekao je Migdad Hasanović.

Kako zaboraviti herojstvo „Zlatnih ljiljanaAmela BećkovićaMerzuka Feriza i drugih boraca ovog naselja koji su nam omogućili da danas uživamo u blagodetima slobode. Ukoliko mi budemo ti koji će zaboraviti onda moramo biti svjesni da našoj djeci ostavljamo nezdravu i nesigurnu budućnost i time stvaramo preduslove da nam se golgote kroz koje smo prolazli opet ponove. Aktivnosti onih koji su se borili da ne dođe do usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici na najbolji način govori koliko moramo biti složni kako bi se odbranili od novih nasrtaja na našu bezbjednost i slobodu. Samo se složnih i jakih neprijatelj boji. Naša zemlja Bosna i Hercegovina, danas  ima dovoljno patriota koji će znati da čuvaju njen integritet, mir i slobodu.

        Centralnoj manifestaciji prethodio je obilazak šehidskih mezarja, spomen obilježja i spomen ploča na području ove Mjesne zajednice te Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Vogošće, na „Trgu branlaca Vogošće“, ispred Upravne zgrade Javne ustanove Kulturno sportski centar „Jasmin Isanović Žuti“, a nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima naselja Krše, svima koji su u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine položili svoje živote, proučeni su Tevhid  i Dova.

Ilda Mehić, Lamija Trebinjac i Saira Fazlić, učenici Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“ te Hadžera Šljivić, Aida Mulahmetović i Ajna Deljković, učenici Osnovne škole „Zahid Bručija“, pročitali su svoje, vrlo nadahnute, literarne radove pisane  na temu „Bitka za Krše“, dok su Nedžib Šehić, Omer Mustafić i Almir Osmanović u muškoj te Selsebi Sinanović, Erna Kišić i Hadžera Šehić u ženskoj konkurenciji, svi članovi Atletskog kluba “Vogošća”i, pobjedili su u atletskoj utrci organizovanoj kroz naselje Krše.